Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожните придатъци Андрогенна алопеция Андрогенна алопеция, предизвикана от лекарствени средства

Андрогенна алопеция, предизвикана от лекарствени средства МКБ L64.0

Андрогенна алопеция, предизвикана от лекарствени средства МКБ L64.0 - изображение

Алопеция от лекарства обикновено е обратима форма на загуба на коса, която се проявява в рамките на дни до седмици след започване на прием на ново лекарство или промяна в дозата. Развитието на косопада и тежестта му зависи както от лекарството, така и от индивидуалното предразположение.

Андрогенната алопеция е загуба на коса, която се причинява от дисбаланс в някои полови хормони като тестостерон, DHT, DHEA, естроген, естрадиол и прогестерон. Въпреки това, това състояние може да се причини и от медикаменти.

Андрогенна алопеция, предизвикана от лекарствени средства, се среща често при хора, които приемат противозачатъчни таблетки, хормонозаместителна терапия и анаболни стероиди.

Степента на загуба на коса зависи от:

  • приеманото лекарство
  • дозировката
  • броят на приеманите лекарства
  • реакциите на тялото към тези медикаменти
  • настоящето състояние на космените фоликули

Единственият начин да се потвърди андрогенна алопеция, предизвикана от лекарствени средства, е да се прекрати приемът на потенциалното лекарство причинител за най-малко 3 месеца и да се наблюдава за повторен растеж на косата. Диагностични стъпки, които могат да бъдат необходими, са анамнеза, физикален преглед, биопсия на скалпа, кръвни тестове.

Обикновено единственото лечение, необходимо за андрогенна алопеция, предизвикана от лекарствени средства, е да се преустанови приемът на медикамента причините, ако е възможно.

3.7, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО