Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожните придатъци Алопеция ареата Други форми на алопеция ареата

Други форми на алопеция ареата МКБ L63.8

Други форми на алопеция ареата МКБ L63.8 - изображение

Терминът "алопеция" означава загуба на коса. Форма на алопеция, наречена алопеция ареата, се появяват внезапно кръгли плешиви петна, които най-често засягат кожата на главата. Това е форма на автоимунен косопад.

Други форми на алопеция ареата могат да се появят във всяка възраст, включително и в детска възраст.

Алопеция ареата се счита за автоимунно заболяване - лимфоцити около космените фоликули отделят химични вещества, наречени цитокини, които отхвърлят космите по някакъв начин.

Алопеция ареата може да се появи в повече от един член на семейството, както и такива семейства могат да се развият други автоимунни заболявания, като злокачествена анемия и витилиго. Също така състоянието е по-често при пациенти с хромозомни нарушения, като синдром на Даун.

Подобно на много други здравословни проблеми, понякога състоянието започва след стресово събитие. Самата алопеция ареата може да бъде емоционално много тежка.

Обикновено алопеция ареата е безсимптомна. Космите спират да растат и след това опадат от корените.
Алопеция ареата има три етапа. Първоначално се наблюдава внезапна загуба на коса, след това петната със загуба на коса се разширяват. Накрая растат отново нови косми, често първоначално оцветени в бяло или сиво. Може да отнеме месеци, а понякога и години, за да израстат отново всички косми.

Всяка област от кожата с косми може да бъде засегната, включително вежди, мигли, брада и други части на тялото.

Установява се засягане на ноктите при 10-50 % от пациентите с алопеция ареата. Описани са много изменения на ноктите. Най-честите констатации са точковидни хлътвания и набраздяване на ноктите.
По-тежките форми на автоимунен косопад възникват непредсказуемо. Те са по-вероятни, ако загубата на коса започва в млада възраст, ако първоначалната загуба на коса е много тежка и при индивиди, които също страдат от атопичен дерматит или астма.

Все още не съществува надеждно лечение за други форми на алопеция ареата. Инжектиране на кортизон в областта на загуба на коса може да ускори естествения повторен растеж на косата. Това лечение е известно като интралезионално инжектиране на стероиди. Повторният растеж възниква само в областта, която е била инжектирана. Няма начин за предотвратяване на нови области на косопад. Най-успешното лечение до момента е имунотерапията. За обширен косопад няма надеждно лечение. Орални стероиди или специална форма на лечение с ултравиолетова светлина (PUVA) понякога имат резултат, но могат да доведат до нежелани реакции.

3.9, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО