Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Болести на кожата и подкожната тъкан, предизвикани от радиация Радиационен дерматит Хроничен радиационен дерматит

Хроничен радиационен дерматит МКБ L58.1

Хроничен радиационен дерматит МКБ L58.1 - изображение

Радиационният дерматит се определя като кожни промени, произтичащи от излагане на йонизиращо лъчение.

Хроничният радиационен дерматит се развива с хронична експозиция след наслагване на подпрагови лъчеви въздействия за продължителен перид, произвеждащи различни степени на увреждане на кожата и нейните подлежащи части след променлив латентен период от няколко месеца до няколко десетилетия.

Хроничният радиационен дерматит е резултат от забавено и постепенно изчерпване на клетки, които имат минимален капацитет за подновяване. Неговата патофизиология е свързана с хронично производство на трансформиращ растежен фактор бета (TGF-β), стимулант за прекомерно производство на извънклетъчен матрикс от фибробласти, което предизвиква фиброза. TGF-β активира и фактори, свързани с неоваскуларизация чрез макрофаги.

Радиодистрофията се проявява във вариабилни комбинации като кожна атрофия, дисхромия, телеангиектазии и ксерозис кутис. Понякога тези трофични изменения са доминирани от склероза, която е сравнително дълбоко в кожата и меките тъкани. Тази склероза заобикаля кръвоносните съдове и допринася за исхемия и начало на некротично разязвяване (забавена радионекроза). Забавената радионекроза е особено честа около повърхностните области на костите или хрущялите (сакралната област, гръдната област, скалпа, ушите).

Кожата около некрозата е изключително болезнена. Язвичките имат лоша тенденция за излекуване и обикновено се налага хирургическа интервенция.

Съществува унищожаване на модела на пръстовите отпечатъци, оскъдна коса, атрофия на мастните и потни жлези и развитие на кератози.

Фиброза на космените фоликули е свързана с трайна загуба на косъма. Облъчване на ноктите може да доведе до перманентната им загуба.

Хроничният радиационен дерматит е постоянен, прогресивен и необратим. Възможно е развитие на злокачествено заболяване - базално-клетъчен карцином, кожен плоскоклетъчен карцином, сарком и особено ангиосарком.

3.9, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО