Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Папулосквамозни увреждания Лихен планус Други форми на лихен планус

Други форми на лихен планус МКБ L43.8

Други форми на лихен планус МКБ L43.8 - изображение

Лихен планус е заболяване на кожата и / или лигавиците. Причината не е известна, но се смята, че е резултат от автоимунен процес с неизвестен задействащ фактор. Няма лечение, но се прилагат много различни лекарства и процедури за контролиране на симптомите.

Лихен планус е клетъчно-медииран имунен отговор от неизвестен произход. Признаците и симптомите на заболяването могат да включват:

 • Лезиите първоначално се развиват по флексорните повърхности на крайниците, с генерализирана ерупция, развиваща се след седмица или повече и максимално разпространение в рамките на 2-16 седмици
 • Сърбеж с различна тежест в зависимост от вида на лезията и степента на засягане
 • Орални лезии, които могат да бъдат асимптоматични, с усещане за парене или дори болезнени
 • При кожното заболяване лезиите обикновено изчезват в рамките на 6 месеца (> 50 %) до 18 месеца (85 %); по-вероятно е хронифициране на оралния лихен планус или на състояние с големи, ануларни, хипертрофични лезии и засягане на мукозната мембрана

В допълнение към кожната ерупция, лихен планус може да засегне следните структури:

 • Лигавици
 • Гениталии
 • Нокти
 • Скалп

Други форми на лихен планус включват: 

 • Атрофичен лихен планус

Atrophic lichen planusАтрофичният лихен планус се характеризира с няколко лезии, които често се появяват след изчезването на ануларния или хипертрофичния лихен планус. Морфологията се характеризира с наличието на няколко с добре очертани граници, бяло-синкави папули или плаки с централна повърхностна атрофия. Това е рядък вариант на лихен планус.

 

 • Ерозивен (улцерозен) лихен планус

Erosive/ulcerative lichen planusПри ерозивния лихен планус лезии се разполагат върху лигавиците и са еволюирали от места с предходно засягане от лихен планус. Морфологията се характеризира с хронични, болезнени були и улцерации на ходилото, често с видни цикатрициални последствия. Това е рядък вариант на лихен планус.

 

 • Фоликуларен лихен планус (lichen planopilaris)

Follicular lichen planus (Lichen planopilaris)Фоликуларният лихен планус се характеризира с кератотични папули, които могат да се слеят в плаки. Тази форма на лихен планус се среща по-често при жени, отколкото при мъже. По-вероятно е да присъства засягане на ноктите и лигавиците с развитие на ерозии. Състоянието може да доведе до цикатрициална алопеция.

 

 • Ануларен (пръстеновиден) лихен планус

Annular lichen planusАнуларният лихен планус се характеризира с пръстеновидни лезии, които се развиват постепенно от единични малки пигментни петна в кръгообразни групи от папули с ясна, незасегната кожа в центъра. Ануларни лезии се появяват при приблизително 10 % от случаите на лихен планус. Пръстеновидните лезии могат много бавно да се уголемяват, да се сливат и да се превръщат в големи, неправилни ленти, понякога придружени от линии. Пръстеновидни лезии с атрофичен център могат да бъдат наблюдавани по лигавицата на устата и на мъжките гениталии.

 • Линеарен лихен планус

Linear lichen planusПри линеарния лихен планус папулите са подредени в една линия (линия на Blaschko). Тази форма може да се развие вторично след травма или рядко като спонтанна, изолирана ерупция, обикновено по крайниците, и по-рядко по лицето. Изолираните линеарни лезии могат да формират зостериформени лезии или могат да се развият като феномен на Köebner.

 

 • Пигментозен лихен планус

Lichen planus pigmentosusПигментозният лихен планус е рядък вариант на лихен планус, но може да бъде по-често срещан при хора с по-тъмна пигментация на кожата, като латиноамериканци или азиатци. Обикновено лезиите се появяват по лицето и шията. Морфологията се характеризира с хиперпигментирани, тъмнокафяви петна по експонираните на слънце области и флексорните гънки. Смята се, че състоянието е същото или подобно на erythema dyschromicum perstans.

 • Пемфигоиден лихен планус

Lichen planus pemphigoidesПемфигоидният лихен планус е рядка форма на лихен планус. Впоследствие се развиват мехури върху лезиите от лихен планус. Клинично, хистологично и имунопатологично пемфигоидният лихен планус има характеристики на лихен планус и булозен пемфигоид, но има по-добра прогноза от пемфигоида.

 

Диагнозата се поставя въз основа на клиничната картина и евентуално от резултатите от биопсия от кожата.

Няма лечение за състоянието. Терапията на други форми на лихен планус има за цел облекчаване на симптомите и козметичните проблеми. Без лечение повечето лезии изчезват спонтанно в рамките на 6-9 месеца за кожни лезии и по-дълъг период за лезии на лигавицата.

Лечението има тенденция да бъде продължително и частично ефективно. Терапията може да включва кортикостероиди, ретиноиди, аналгетици, аналози на витамин D3, антибиотици. Козметичните процедури могат да включват лазерна хирургия, криотерапия и фототерапия.

3.8, 10 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други форми на лихен планус МКБ L43.8

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО