Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Папулосквамозни увреждания Парапсориазис

Парапсориазис МКБ L41

Парапсориазис МКБ L41 - изображение

Парапсориазис описва група от заболявания, които могат да бъдат характеризирани с лющещи се петна или леко надигнати папули и / или плаки и които имат прилика с псориазиса.

Това описание включва няколко възпалителни кожни заболявания, които са свързани по отношение на патогенеза, хистопатология и отговора на лечението. Поради вариацията в клиничната картина и липса на специфична диагностична характеристика на хистопатологията, липсва еднакво приета дефиниция за парапсориазиса.

Терминът "парапсориазис" е създаден през 1902 г от Brocq. В групата на заболяванията, обединени под термина "парапсориазис" се включват:

Началото на заболяването е безболезнено. Парапсориазисът се развива от няколко петна и става все по-видим за продължителен период от време.

Диференциалната диагноза на парапсориазиса се прави с алергичен контактен дерматит, кожен Т-клетъчен лимфом, нумуларен дерматит, гутатен псориазис, сифилис, pityriasis alba, pityriasis rosea.

Диагнозата се поставя на основата на клиничните находки и хистопатологията от кожната биопсия.

Парапсориазисът може да се лекува консервативно въз основа на симптомите и често локалната терапия е ефективна.

3.4, 7 гласа

ВИДОВЕ Парапсориазис МКБ L41

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Парапсориазис МКБ L41

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО