Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Иритативен контактен дерматит Иритативен контактен дерматит от неуточнена причина

Иритативен контактен дерматит от неуточнена причина МКБ L24.9

Иритативен контактен дерматит от неуточнена причина МКБ L24.9 - изображение

Иритативният контактен дерматит е форма на контактен дерматит, при който кожата е увредена от триене, фактори на околната среда, като например студ, прекомерно излагане на въздействието на вода, или химикали, като киселини, основи, детергенти и разтворители.

Иритативен контактен дерматит от неуточнена причина се появява, когато химикали или физически агенти увредят повърхността на кожата по-бързо, отколкото кожата е в състояние да поправи щетите. Дразнещите вещества премахват маска и влагата (естествен овлажняващ фактор) от външния слой на кожата, позволявайки на химичните дразнители да проникнат по-дълбоко и да предизвикат по-нататъшни щети от задействане на възпаление.

Тежестта на дерматита е силно променлива и зависи от много фактори, включително:

 • Количество и сила на иритативното вещество
 • Продължителност и честота на експозицията (например краткотрайна тежка експозиция или повтаряща се / продължителна лека експозиция)
 • Чувствителност на кожата (например дебела, тънка, мазна, суха, по-рано увредена, с атопизъм)
 • Фактори на околната среда (например висока или ниска температура или влажност)

Дразнещите агенти включват ежедневни средства, като вода, детергенти, разтворители, киселини, основи, лепила, металообработващи течности и триене. Често някои от тях действат заедно, за да увредят кожата.

Иритативната контактна екзема може да засегне всеки, който има достатъчно излагане на дразнители, но индивиди с атопичен дерматит са особено податливи. 80 % от случаите на професионален дерматит на ръцете се дължат на дразнители, най-често засягащ професии, като почистваща дейност, фризьорство и обработка на хранителните продукти.

Иритативният контактен дерматит обикновено се ограничава до мястото на контакт с дразнителя, поне в началото. Ако дерматитът е продължителен или тежък, може да се разпространи по-късно към по-рано незасегнати области. Тази екзема често се появява като добре очертана червена лезия с повърхност, наподобяваща стъкло, като също така могат да се наблюдава подуване, образуване на мехури и лющене на увредената област. Възможно е да се появи силен сърбеж.

Иритативният контактен дерматит може да изглежда по различен начин в зависимост от условията на експозиция.

Случайното излагане на силен дразнител, като силна киселина или алкално вещество, може да предизвика незабавна реакция на кожата, водеща до болка, подуване и мехури.

Контакт с леки дразнители, като вода и сапун или детергент, може за период от седмици да предизвика сухота, сърбеж и напукване на кожата. В крайна сметка могат да се появяват рани, които образуват крусти.

Някои типични примери на дразнещ контактен дерматит включват:

 • Обрив около устата и брадичката при бебе или по-голямо дете, дължащ се на близане. Причината е слюнката, която е алкална. Кожни бактерии могат да допринесат за клиничната картина.
 • Напкин дерматит се дължи на урината и изпражненията. Такъв дерматит може да засегне както бебета, така и хора в напреднала възраст с инконтиненция.
 • Химични изгаряния от силни киселини (например солна киселина) и особено основи например натриев или калциев хидроксид)
 • Екзема на "домакинята" - дерматит на ръцете, причинен от прекомерно излагане на вода, сапуни, перилни препарати, белина и гланцове.
 • Дерматит на пръст под пръстен - сапуни, шампоани, почистващи препарати и кремове за ръце могат да се натрупват под пръстена и да предизвикат иритативен контактен дерматит.
 • Гумени ръкавици, пудрата, изпотяването или прах от малки количества химикали, които са били запушени вътре в тях, могат да имат пряко иритативно действие на ръцете.
 • Фибростъклото може да доведе до директно механично увреждане.
 • Сухият студен въздух може да доведе до суха раздразнена кожа.
 • Козметични средства могат да раздразнят чувствителната кожа на лицето (особено при розацея), което води до незабавно парене и зачервяване, последвани от сърбеж и сухота. Геловете и разтворите са с тенденция да бъдат по-иритативни от кремовете и мехлемите.

С течение на времето кожата може да развие толеранс към леки дразнители.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата и клиничните находки. Няма специфични тестове за откриване на иритативен контактен дерматит.

Диференциална диагноза се прави с всички форми на дерматит на ръцете, алергичен контактен дерматит, атопичен дерматит, себореен дерматит.

Лечението на иритативен контактен дерматит от неуточнена причина се състои в отстраняване на иритативния агент след установяването му и включва при необходимост:

 • Компреси и специални промивки
 • Емолиенти
 • Локални кортикостероиди
 • Антибиотици
3.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО