Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Алергичен контактен дерматит Алергичен контактен дерматит от други агенти

Алергичен контактен дерматит от други агенти МКБ L23.8

Алергичен контактен дерматит от други агенти МКБ L23.8 - изображение

Дерматитът е възпаление на кожата. Контактният дерматит е локализиран обрив на кожата, причинен от контакт с вещество, което е чуждо за тялото. Алергичният контактен дерматит често е резултат от имунен отговор към малка, с проста структура, непротеинова молекула. Реакцията на свръхчувствителност се появява като следствие от предишна експозиция на даденото вещество, което в крайна сметка предизвиква имунния отговор.

Алергичен контактен дерматит от други агенти не е причинен от антитяло, но се дължи на клетъчен имунен отговор, медииран от тип кръвни клетки (Т-лимфоцити), които имат повърхностни молекули, позволяващи да се разпознават специфични малки химически алергени.

Когато тези лимфоцити влязат в контакт с алергена, те освобождават най-различни химикали, които са в състояние, пряко или чрез стимулиране на други клетки, да произведат сърбящ дерматит.

Обикновено, този вид реакция се наблюдава само на кожата и изисква най-малко 24 до 48 часа, за да се развие. Симптомите включват зачервяване, подуване, сърбеж, везикули.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата, клиничната манифестация и специален тест за алергии - patch тест.

В някои случаи алергичната контактна екзема не изисква медицинско лечение. Достатъчно е да се отстрани причинителя на състоянието. При необходимост лечението на алергичен контактен дерматит от други агенти се състои от лекарства за облекчаване на симптомите - локални и / или перорални кортикостероиди, антихистамини, емолиенти, антибиотици.

3.9, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО