Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Алергичен контактен дерматит Алергичен контактен дерматит от растения, с изключение на хранителни

Алергичен контактен дерматит от растения, с изключение на хранителни МКБ L23.7

Алергичен контактен дерматит от растения, с изключение на хранителни МКБ L23.7 - изображение

Дерматит от растения, също наричан фитодерматит, се причинява от реакция на контакт на кожата с някои растения.

Алергичният контактен дерматит засяга само определени лица, които са развили алергия към дадения агент, и може да бъде причинен от много растения. Някои индивиди могат да получат обрив дори и от цветния прашец, пренасян от вятъра.

Сред честите причинители на алергичната контактна екзема от растения са растения от семейство Anacardiaceae - отровен дъб, отровен бръшлян, отровна смрадлика. Обривът е причинен от контакт с лепкаво масло, наречено урушиол, съдържащо се отровен бръшлян, дъб или смрадлика. Докосването или отъркване във всяка част от тези растения, включително листата, стъблата, цветове, плодове и корени, дори ако растението е мъртво, или докосването на всичко, което е било в контакт с тези растения, като например облекло, градинарски инструменти, може да доведе до алергична реакция.

Алергичен контактен дерматит от растения, с изключение на хранителни, не е заразно състояние. Обривът се появява между 4 часа и 10 дни след излагане на растението в зависимост от индивидуалната чувствителност и размера на контакта. Симптомите могат да включват сърбеж, подуване, еритема, подуване, мехури.

Диагнозата се поставя на базата на анамнезата, клиничните находки и проведен алергологичен тест - patch тест.

Алергичен контактен дерматит от растения, с изключение на хранителни, може да отзвучи без лечение при отстраняване на експозицията на дадения алерген. Локалните стероиди, а понякога и орални стероиди, могат да бъдат необходими за лечение на обрива. Други медикаменти, които могат да се използват, са антихистамини, локални анестетици и антибиотици (при вторично заразяване на лезиите).

Единственият начин да се предотврати алергичен контактен дерматит от растения, с изключение на хранителни, е да се избягва контакт с алергена, след като е бил идентифициран.

4.0, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Алергичен контактен дерматит от растения, с изключение на хранителни МКБ L23.7

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО