Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема Алергичен контактен дерматит Алергичен контактен дерматит от бои

Алергичен контактен дерматит от бои МКБ L23.4

Алергичен контактен дерматит от бои МКБ L23.4 - изображение

Текстилният алергичен контактен дерматит може да се определи като кожни прояви, предизвикани от носенето на облекло и / или други материи, които влизат в контакт с кожата. Източникът на проблема може да бъде самата тъкан (т.е. реакция към текстилните влакна) или по-често алергия поради контакт с химическите добавки, използвани при обработката на тъканта, например текстилни бои.

Най-често алергичен контактен дерматит от бои е резултат от взаимодействие на кожата с:

  • Пара-фенилендиамин (PPD) - използван в текстилните и кожени бои
  • Азо и антраквинон базирани дисперсни бои - тези бои са хлабаво свързани към структурата на тъканта и може лесно да се прехвърлят върху кожата

Алергичният контактен дерматит към текстилни бои не е много често състояние. Въпреки че истинската честота е неизвестна, заболяемостта варира от 0,05 до 15,9 %.

Алергичният контактен дерматит от бои обикновено се характеризира със забавени реакции като зачервяване, лющене и сърбеж. Симптомите могат да се появят в рамките на часове след контакта с материала или понякога реакцията може да не се види до ден по-късно.

Областите на тялото, най-често засегнати от алергичната реакция към бои, са раменете, задната област на коленете, подмишниците, слабините, горната част на бедрата, областта на талията, т.е. места, които са в най-близък контакт с облеклото. При мъжете често се засяга областта на яката на врата, докато при жените - аксиларните гънки, надпубисната зона.

В допълнение, дерматитът може да се влоши от постоянното триене от тъканта с кожата и от изпотяване в гореща / влажна околна среда. Понякога триенето от облеклото може да доведе до състояние, наречено интертриго. В някои случаи обривът може да стане вторично инфектиран с дрожди или бактериални микроорганизми.

Текстилният алергичен контактен дерматит е по-често срещано състояние при жените, отколкото при мъжете. Това най-вероятно се дължи на това, че жените носят повече пъстри и цветни дрехи.

Всеки може да бъде засегнат от състоянието, но индивиди с атопичен дерматит или чувствителна кожа са с по-голям риск. Други групи от хора, които са с по-голяма опасност от развитие на дерматита, включват хора с наднормено тегло или работещи в топла / влажна околна среда, като ресторантски кухни, леярни и др.

Диагнозата се поставя чрез извършване на специални алергологични тестове, т.е. patch тест, които могат да включват изпитване срещу редица различни химикали поради много потенциални алергени, които могат да присъстват в тъканта. Често е много трудно да се определи точната причина, тъй като текстилът днес се произвежда, като се използва "коктейл" от бои и други вещества.

Алергичният контактен дерматит от бои би трябвало да изчезне бързо, след като се отстрани причинителят. Лечението може да включва приложение на локални кортикостероиди с цел облекчаване на подуването, сърбежа и зачервяването. При по-тежки случаи може да се изисква употреба на орални антибиотици, ако кожата се инфектира.

3.3, 10 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО