Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Инфекции на кожата и подкожната тъкан Други локални инфекции на кожата и подкожната тъкан

Други локални инфекции на кожата и подкожната тъкан МКБ L08

Други локални инфекции на кожата и подкожната тъкан МКБ L08 - изображение

Инфекциите на кожата са причинени от бактерии, основно стафилококи и стрептококи. Те са много често срещани и се включват в най-често поставяните дерматологични диагнози. Бактериалните инфекции могат да засегнат по-повърхностните слоеве на кожата или в дълбочина.

В действителност, най-вероятно всеки човек ще има вид бактериална инфекция на кожата в момент от живота си.

Други локални инфекции на кожата и подкожната тъкан включват:

Някои кожни заболявания, като атопичен дерматит, водят до по-голямо предразположение към бактериални инфекции. Други локални нарушения, които могат да променят локалната защита, се появяват при хора с циркулационни разстройства. Сериозен рисков фактор за възникване на бактериална инфекция на кожата е компрометирана имунна система.

Повечето случаи на бактериална кожна инфекция са причинени от бактерии, произхождащи от кожата или от външната среда. Кожата съдържа бактерии (нормална флора), които обикновено са безвредни, ако кожата е непокътната.

Но при нарушаване на целостта на кожата, например е резултат на ухапване от насекоми, прободна рана, порязване и т.н., защитната бариера, образувана от кожата, се разрушава и тази нормална флора може да колонизира увреденото място. Засегнатото инфектирано място се характеризира с болезненост, зачервяване, подуване, топлина, повишена чувствителност и секреция на гной.

Лабораторните изследвания включват: пълна кръвна картина, кръвни култури, бактериална култури и оцветяване по Грам.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничните находки от физикалния преглед и резултатите от кръвните и микрологичните изследвания.

Лечението на други локални инфекции на кожата и подкожната тъкан включва употреба на локални и системни антибиотици. Преди излизане на резултата от антибиограмата се прилага широкоспектърен антибиотик. След определяне на специфичния организъм, причиняващ инфекцията, антибиотикът може да бъде променен на антибиотик с тесен спектър, насочен срещу този организъм.

3.8, 6 гласа

ВИДОВЕ Други локални инфекции на кожата и подкожната тъкан МКБ L08

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други локални инфекции на кожата и подкожната тъкан МКБ L08

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки