Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на апендикса Други болести на апендикса Фистула на апендикса

Фистула на апендикса МКБ K38.3

Фистула на апендикса МКБ K38.3 - изображение

Фистула на апендикса е тръба или придобит канал между апендикса и кожата (външна фистула) или апендикса и друг кух или паренхимен орган (вътрешна фистула).

Спонтанна фистула на апендикса е изключително редка. В литературата са описани само няколко случаи на спонтанни фистули между апендикса и кожата. Симптомите зависят от локализацията на фистулите и засегнатия орган.

Апендикуларната фистула е рядко усложнение на остър апендицит, но пък апендицитът е най-честата причини за образуване на фистули. При перфорация на апендикса и гангренозно възпаление, честотата на септичните усложнения достига 30% и включва рана инфекция, интра - абдоминален абсцес, образуване на фистули, и локализиран или дифузен перитонит.

Различни видове фистули на апендикса са:

- appendicointestinal - комуникацията е между апендикса и тънкото черво;
- appendicoduodenal - фистула между апендикса и дуоденума;
- appendicojejunal - фистулата е между апендикса и йеюнума;
- apendicocolica - фистулата е между апендикса и колона;
- appendicocutaneous - спонтанна перфорация на апендикса към коремната стена или кожата.
- appendicovesical - фистула между апендикса и пикочния мехур.

Клинична картина на фистула на апендикса
Клиничната картина зависи от това кой орган е засегнат. При външните фистули или фистулите между апендикса и кожата се вижда рана в илеоцекалната област, от която може да изтича чревно съдържимо и гной. Кожата около раната е мацерирана.
От вътрешните фистули най-честите са между апендикса и пикочния мехур. Те са по-чести при мъжете, тъй като при жените между апендикса и пикочния мехур се намира матката и аднексите, където е по вероятно да се получи фистула. Клинично те се изявяват с хронични инфекции на пикочните пътища. Диарията е чест симптом, тъй като е възможен рефлукса на урина към колона.
Болката в дясна долна коремна половина, макар и тъпа е постоянна. Температурата може да се поддържа субфебрилна. Обикновено фистулите водят до перитонит, който дава мускулна защита.

Диагноза и лечение на фистула на апендикса
Диагнозата при външните фистули е лесна. Чрез фистулография се доказва произхода на фистулата. За доказване на вътрешните фистули се прави иригография - рентгеново изследване с бариева каша. Лечението е апендектомия и оперативно затваряне на фистулата.

4.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО