Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на апендикса Други болести на апендикса Дивертикул на апендикса

Дивертикул на апендикса МКБ K38.2

Дивертикул на апендикса МКБ K38.2 - изображение

Апендикуларният дивертикул е рядко срещано заболяване, което предизвиква болки в десния долен абдоминален квадрант.
Дивертикул на апендикса за първи път е диагностициран през 1893 година от Kelynack.

Както всички чревни дивертикули, така и апендикуларните дивертикули, според причините за възникване могат да бъдат класифицирани на вродени и придобити дивертикули на апендикса.
Вродената форма на дивертикул на апендикса, която се среща сравнително рядко, е истинска форма на дивертикул, което означава, че всички слоеве от стената на апендикса се намират и в стената на дивертикула.
Придобитата форма е лъжлива форма на дивертикул, което означава, че в стената на дивертикула липсва мускулния слой и се образува на мястото на мезентериалната граница на апендикса.

Както вродените, така и придобитите форми на апендикуларни дивертикули могат да бъдат единични или множествени. Честотата на дивертикул на апендикса се движи между 0,004 % и 2.1 %. Заболяването се среща по-често при мъжете на възраст около 38 – 44 години и при пациенти с кистична фиброза. По-често се срещат единичните дивертикули. Причините за формиране на дивертикул на апендикса не са достатъчно изяснени, но при придобитите форми най-честа причина за образуване на апендикуларен дивертикул е отслабване на стената на апендикса. Апендикуларен дивертикул може да се образува на мястото на старо огнище на инфекция, което предизвиква проксимална обструкция (запушване).

Различават се 4 типа дивертикули на апендикса:

  • Тип 1 – оформя се след остро настъпило възпаление в нормално развил се апендикс;
  • Тип 2 – включва остро възпаление на дивертикула със заобикалящо го възпаление на апендикса (апендицит);
  • Тип 3 – конвенционален апендицит с незасегнат дивертикул;
  • Тип 4 – случайно открит апендикуларен дивертикул без признаци на апендицит или дивертикулит.

Клинична картина на дивертикул на апендикса
Заболяването протича с генерализирана, епигастрална болка или болка локализирана в десния долен абдоминален квадрант. В повечето случаи тази болка е типична за острия апендицит и много често хирурзите поставят точно тази диагноза. Най-често заболяването се изявява след възпаление на дивертикула (дивертикулит), на апендикса (апендицит) или и на двете едновременно. В 8 от 14 случая, апендикуларният дивертикул се отстранява случайно по повод друга хирургическа процедура. В други случаи обаче въпреки коремната операция по друг повод, апендикуларният дивертикул не е бил диагностициран. При половината от пациентите с дивертикул на апендикса се наблюдава перфорация на дивертикула и развитие на остър перитонит. Понякога лумена на дивертикула може да бъде запушен. Запушването на дивертикула най-често е в резултат на навлизане на фекални материи в дивертикула и много рядко от туморен процес. Дължината на апендикуларния дивертикул най-често се движи между 3.3 до 11 сантиметри, а диаметърът му достига между 5 до 17 милиметри.

Диагнозата дивертикул на апендикса в случаи без възникнал остър апендицит е рядка. Когато дивертикулът се инфектира признаците и симптомите на заболяването са еднакви с тези на остър апендицит. В 6 от 14 случаи на апендикуларен дивертикул се наблюдават и предишни оплаквания от болки. Заболяването се среща най-често при възрастни, за разлика от острия апендицит, който е по-често срещан при децата. Клиничната картина е подобна на тази на остър апендицит с тази разлика, е апнедикуларният дивертикул перфорира по-често отколкото възпаления апендикс. Въпреки че разпознаването на дивертикула е трудно, не е невъзможно един опитен хирург да го има предвид.

Лечението на заболяването се състои в хирургично отстраняване на дивертикула чрез апендектомия.

4.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО