Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на апендикса Други болести на апендикса

Други болести на апендикса МКБ K38

Други болести на апендикса МКБ K38 - изображение

Апендиксът представлява рудиментирано образувание, изхождащо от задно - вътрешния сегмент на цекума.

Към други болести на апендиса се включват различни заболявания, деструктивни и дегенеративни процеси с известна или неизвестна етиология.

I. Хиперплазия на апендикса е заболяване, при което са увеличени размерите на апендикса. Увеличаването на размерите може да се дължи на хиперплазия на лимфните фоликули или хиперплазия на лигавицата на апендикса. Хиперплазията на лигавицата може да бъде дифузна и локална и се дължи на увеличаване на броя на епителните клетки, без да има епителна атипиа. При увеличаване на лимфните фоликули обикновено се намират и белези на възпаление. Не може със сигурност да се каже дали са резултат от прекаран остър или хроничен апендицит или те водят до възпаление на апендикса поради запушване на лумена. Клиничната картина не е характерна. Болката може да бъде тъпа и постоянна или да се появи остро. Гадене и повръщане са рядко срещащи се симптоми.
Повече за хиперплазия на апендикса можете да прочетете при:

II. Апендикуларни отлагания са други болести на апендиса. Те са калцирани депозити, конкременти от втвърдени изпражнения наречени фекаломи. Като причини за фекаломи са мегаколон, хроничен запек при хронична обструкция, някои заболявания като болест на Hirschsprung, болест на Chagas, нарушения в сплита на Ауербах. Те са и една от най-честите причини за апендицит и по-висок риск за развитие на перфорация. Те са безсимптомни ако не се развие апендицит.
Повече за отлагания в апендикса можете да прочетете при:

III. Други болести на апендикса са дивертикули на апендикса. Те са изключително рядко срещано заболяване. Могат да се разделят на вродени и придобити, единични и множествени. Причините за появата им не са достатъчно изяснени, но най-често се формират поради отслабване на апендикуларната стена. Могат да се образуват и на мястото на стара огнищна инфекция довела до обструкция. Клиничната картина е характерната за апендицит или дивертикулит. Болката е ниско в дясна коремна половина, придружена обикновено от гадене и повръщане. Перфорация на дивертикула може да доведе до развитие на перитонит и усложняване на симптоматиката.
Повече за дивертикул на апендикса можете да прочетете при:

IV. Фистулите на апендикса са придобит канал или комуникация между апендикса и съседен на него орган или коремната стена. Спонтанните фистули са редки. По-честа причина за фистули е усложнение на остър апендицит. В зависимост от комуникацията могат да бъдат апендикоинтестинални, апендикодуоденални, апендикойеюнални, апендикоколика, апендикокутанеус, апендиковезикални фистула. Фистули, както и други болести на апендиса се изявяват с тъпа болка ниско в дясната коремна половина, гадене и повръщане. Характерно за външните фистули е изтичането на гной и фекалии. От вътрешните фистули най-често срещана е между апендикса и пикочния мехур. Характерни са рецидивиращите пикочни инфекции, поради рефлукс на урина към дебелото черво се появява диария.

V. Инвагинация на апендикса е друго уточнено заболяване. Една от причините за инвагинация е мукоцеле. Мукоцеле е събиране на слуз в апендикса. Инвагинацията, както и другите болести на апендикса дава нехарактерна клинична картина - болка в долна, дясна коремна половина, гадене и повръщане, болка при палпация и чувствителността. Мускулната защита (дефанс на мускулатурата) обикновено означава, че има перитонеално дразнене.
Повече за други уточнени болести на апендикса можете да прочетете при:

VI. Неуточнени заболявания на апендикса е клинична диагноза, която се поставя при първа среща на болния и лекаря, до уточняване на точното заболяване. Обикновено болния се оплаква от нехарактерна симптоматика като болка в долен, десен коремен квадрант, придружена или не от гадене и повръщане. Температурата може да е нормална или повишена. Лимфоцитите обикновено са в норма. Повишаване на броя на лимфоцитите насочва към остър апендицит. Мускулната защита е налице при засягане на перитонеума.
Повече за неуточнена болест на апендикса можете да прочетете при:

4.5, 2 гласа

ВИДОВЕ Други болести на апендикса МКБ K38

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО