Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Други болести на стомаха и дванадесетопръстника Болест на стомаха и дванадесетопръстника, неуточнена

Болест на стомаха и дванадесетопръстника, неуточнена МКБ K31.9

Болест на стомаха и дванадесетопръстника, неуточнена МКБ K31.9 - изображение

Секреторната функция на стомаха се осъществява от стомашните жлези. Нарушения на стомашната секреция или болест на стомаха и дванадесетопръстника, неуточнена възникват при изменения в броя, при хипертрофия или атрофия на клетките на тези жлези, както и при изменения във функционалната им активност. Стомашният сок съдържа солна киселина, протеолитични ензими – главно пепсиногени, мукус, вътрешния антианемичен фактор, няколко пептида, погълната слюнка и постъпил от дуоденума сок. Секрецията на стомашен сок протича в три фази: нервно - рефлексна, нервно - химична и чревна. Първата фаза е свързана с функционалното състояние на n. vagus. При повишен тонус на вагуса се отделя по-голямо количество ацетилхолин, а чрез него – и стомашен сок, богат на солна киселина и протеази. Стомашната секреция се стимулира и от местно освобождавания хистамин. Втората фаза се медиира от хормона гастрин, образуван в G-клетките на антрума на стомаха. Третата фаза на стомашната секреция започва с попадане на порции стомашно съдържимо и на разпадните белтъчни продукти. През нея се отделят последните 10 % от общото количество на стомашния сок. Нормално количество на отделения за 24 часа стомашен сок е около 2,5 литра. При патология стомашната секреция може да бъде повишена – хиперсекреция, намалена – хипосекреция или да липсва – ахилия. Тези количествени промени обикновено се съчетават и с качествени изменения: повишена киселинност – хиперацидитет, намалена киселинност – хипацидитет и липса на киселинност – анацидитет.

Към групата на болест на стомаха и дванадесетопръстника, неуточнена могат да бъдат включени следните състояния:
- Хиперсекреция и хиперацидитет може да се наблюдава при язва на дванадесетопръстника, при някои хронични гастрити, синдром на Цьолингер - Елисон, при приемане на дразнещи храни и подправки, под влияние на кофеин съдържащи напитки, алкохол, на някои лекарствени препарати и др.
- Хипосекрецията на стомашен сок и хипацидитет се наблюдава при рак на стомаха, хроничен атрофичен гастрит, язва на стомаха и др. В тези случаи храната много бързо напуска стомаха и не се подлага на достатъчно ензимно действие. Недостатъчно смляната в стомаха храна, попадайки в дуоденума, предизвиква дразнене на лигавицата на червата, усилване на перисталтиката и поява на диария. При хипосекреция на солна киселина и на пепсин в стомашния сок се нарушава резорбцията на желязото. Пепсинът подпомага извличането на тривалентното желязо от протеините на храната, а солната киселина го превръща в двувалентно и така то може да бъде резорбирано в дванадесетопръстника и началната част на тънките черва. Ако намалението на солната киселина се съчетае с намаление или липса на гастромукопротеин се нарушава резорбцията на витамин В12 и се развива перинициозна анемия.
- При атрофия или некроза на жлезистия апарат на стомаха се наблюдава ахилия. В тези случаи храносмилането в стомаха в разстроено до краен предел. В червата настъпва анаеробно гниене. Изпражненията са диарични, зловонни, с несмлени мастни капки и мускулни влакна. Организмът е с намалени защитни сили и намалена устойчивост към чревни инфекции.

Като синоними на болест на стомаха и дванадесетопръстника, неуточнена се ползват - разстройство на стомаха, функционални нарушения на стомаха, функционално разстройство на стомаха, гастродуоденални разстройство и гастропатия.

От нарушенията на секреторната функция на червата особено важно значение имат нарушенията в дуоденума. Тук се изработва значително количество мукус, голям брой ензими и хормони. Нарушенията на дуоденалната секреция могат да се дължат на възпалителни и дистрофични процеси в лигавицата, на промени в симпатикусовата или параимпатикусовата инервация. При увеличена продукция на мукус се намалява действието на ензимите, а при намаление се създават условия за пептично действие на стомашния сок върху лигавицата на дванадесетопръстника – образуват се язви. Резорбтивната функция на червата се нарушава при възпалителни, атрофични и улцерозни процеси, които намаляват резорбтивната повърхност на вилите и микровилите. При двигателни нарушения в храносмилателния тракт също се засяга резорбцията на храната поради по-бързото й преминаване при диарии или поради продължително задържане при запек, илеус, с развитие на гнилостни процеси, с притискане на кръвоносните съдове и развитие на хипоксия в стената на червото.

2.7, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Болест на стомаха и дванадесетопръстника, неуточнена МКБ K31.9

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия