Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Други болести на стомаха и дванадесетопръстника Фистула на стомаха и дванадесетопръстника

Фистула на стомаха и дванадесетопръстника МКБ K31.6

Фистула на стомаха и дванадесетопръстника МКБ K31.6 - изображение

Фистулите на стомаха и дванадесетопръстника биват външни и вътрешни.

Към фистула на стомаха и дванадесетопръстника се включват:

  • Фистула гастроколика;
  • Фистула гастройеюноколика.

Външни фистули на стомаха има тогава, когато стомахът е в съобщение с коремната стена посредством фистулен канал, а вътрешни, когато се получават патологично слепване с някой кух коремен орган, най-често с тънкото и дебелото черво, и има съобщение между стомаха и него. Най-честите вътрешни фистули са: фистула гастроколика (съобщение между стомаха и дебелото черво) и фистула гастройеюноколика (съобщение между стомаха, тънкото и дебелото черво). Причината за външните фистули може да бъде проникваща рана в стомаха при пробождане с нож или друг остър предмет, а също така и при пенетрация (проникване) на язва към предната коремна стена и пробива навън. Най-често при случаите на пенетрация се развива флегмон (неограничено остро гнойно възпаление) на коремната стена и впоследствие след спонтанно отваряне на флегмона или инцизия се получава стомашна фистула.
Външните фистули на дванадесетопръстника се срещат при: наранявания, ако нараненото черво е прилепнало към коремната стена и се развие перитонит, при операции, при перфорации с разположение на чревната гънка подкожно, при прорастване на чревни тумори към коремната стена, при отваряне на абсцеси към чревния лумен и др.

Клинична картина на фистула на стомаха и дванадесетопръстника
Клиничната картина при външните фистули се характеризира с постоянно изтичане на стомашно съдържимо и храна, които мокрят кожата и причиняват мацерация (размекване на кожата). По-трудно става разпознаването на вътрешните фистули. При тях, ако съобщението е между стомаха и горния отдел на тънките черва, оплаквания от страна на болните няма. Най-много оплаквания дават фистулите между стомаха и напречния отдел на дебелото черво. При тях са характерни постоянните оригвания с дъх на изпражнения и повръщане на изпражненията, което доказва връзката между стомаха и дебелото черво.

При фистулата на дванадесетопръстника се отделя стомашен секрет, жлъчка, панкреатичен сок и чревен секрет. Като се има пред вид, че стомахът, черният дроб, жлъчният мехур, панкреасът и тънките черва общо отделят на ден 8-10 литра течности, може да се разбере каква опасност представляват широко отворените чревни фистули. При тях може бързо да настъпи дехидратация, хипохлоремия, покачване на уреята, загуба на протеини, хипокалиемия. Около фистулния вход вследствие постоянното изливане на секреция кожата мацерира. При такива болни е необходимо постоянно вливане на течности, съдържащи соли и белтъчини (венозно) и бързо оперативно затваряне на фистулата. Кожата около фистулата трябва редовно да се намазва, за да се предпазва от по-нататъшни възпалителни изменения.

Диагноза на фистула на стомаха и дванадесетопръстника
Диагнозата фистула на стомаха и дванадесетопръстника се поставя и чрез рентгеново изследване. Тя е лесна, когато се мисли за такова заболяване. Вътрешните фистули се диагностицират само чрез рентгеново изследване.

Лечение на фистула на стомаха и дванадесетопръстника
Лечението на външните фистули е оперативно. При тях често пъти се налага резекция на стомаха, за да може да се ликвидира наличната фистула. Вътрешните фистули се лекуват консервативно и оперативно. Оперативно лечение изискват фистулите, при които патологичното съобщение се дължи на туморни процеси. Хирургично лечение налагат и вътрешните фистули между стомаха и дебелото черво.

3.2, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия