Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Други болести на стомаха и дванадесетопръстника Стриктура на стомаха с форма на пясъчен часовник и стеноза на стомаха

Стриктура на стомаха с форма на пясъчен часовник и стеноза на стомаха МКБ K31.2

Стриктура на стомаха с форма на пясъчен часовник и стеноза на стомаха МКБ K31.2 - изображение

Стриктура на стомаха с форма на пясъчен часовник и стеноза на стомаха се наблюдава главно при язва на малката стомашна кривина, при язвен цикатрикс, полип, рак и перигастрит. Те биват вродени и придобити. Придобита стриктура на стомаха с форма на пясъчен часовник и стеноза на стомаха се отличава от вродената по наличие на патологичен процес в близост със стеснението.

Клинична картина на стриктура на стомаха с форма на пясъчен часовник и стеноза на стомаха
Клиничната картина зависи от стеснението на стомаха. Намаленият капацитет на горната стомашна половина (над стеснението) предизвиква редица оплаквания - тежест, чувство на разпъване, болки, много бързо засищане и позиви за повръщане. Повръщането може да бъде на стомашно съдържимо или хематемеза. Може да има загуба на тегло. При наличие и на язва се наблюдава типичната симптоматика. Може да се установи шум в епигастриума (често синхронен с дишането), а при тласъчна палпация се долавя плискане.

Диагноза на стриктура на стомаха с форма на пясъчен часовник и стеноза на стомаха
Диагнозата се поставя с рентгеново изследване, като се очертават четири форми - спастична, ръбцова, ракова и компресивна. Фиброгастроскопски по-добре се установяват възпалителните и ерозивните изменения на стомашната лигавица, както и причините за промяната във формата на стомаха.

Лечение на стриктура на стомаха с форма на пясъчен часовник и стеноза на стомаха
Лечението се състои в даването на химично и механично щадяща течно - кашава храна (болните трябва да се хранят често и по-малко). Забраняват се грубите, богати на целулоза, запържените и пикантни храни, алкохолът, газираните напитки и кафето. След нахранване е добре болните да се движат. Физиотерапията (топлинни процедури, диатермия, парафин и масаж на корема) и слънцелечението оказват благоприятно действие. При тежките случаи на стриктура на стомаха с форма на пясъчен часовник и стеноза на стомаха се налага оперативно лечение.

3.0, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия