Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Други болести на стомаха и дванадесетопръстника

Други болести на стомаха и дванадесетопръстника МКБ K31

Други болести на стомаха  и дванадесетопръстника МКБ K31 - изображение

В храносмилателната система храната се раздробява, смесва се със смилателните сокове и под действието на ензими се разгражда до съставки, които могат да се резорбират. Резорбцията е процес на преминаване на веществата от съдържимото на храносмилателния канал към кръвта, чрез циркулацията, на която те достигат до клетките, за да задоволят техните енергийни и пластични нужди.

Други болести на стомаха и дванадесетопръстникът е голяма група от заболявания.

Остра дилатация на стомаха е много рядко заболяване причинено най-често усложнение след травма на корема, пъпна херния, колики, остър панкреатит, волвулус на стомаха, електролитни нарушения, хранителни разстройства, булемия невроза, анорексия невроза, психогенна полифагия. Най-честия симптом е повръщането в 90% от болните, въпреки това в малък брой от случаите болните не могат да повърнат. Друг най-чест симптом е болката в корема и по-неспецифични оригване, бледа изпотена кожа, хипотония, общо неразположение.
Повече за остра дилатация на стомаха можете да прочетете при:

Хипертрофична пилорна стеноза у възрастни е заболяване, при което има стеснение на пилора поради хипертрофия, уголемяване на размерите му. Причината може да бъде идиопатична или някои заболявания като пилорна язва, хиатална херния, гастрит, заболяване на жлъчния мехур, рак на стомаха и други могат да доведат до хипертрофия на пилора. Обикновено болните нямат симптоматика, но когато се появят те могат да бъдат епизодични или постоянни. Болните се оплакват от загуба на тегло, бързо засищане, загуба на апетит, анорексия, коремна болка, гадене и често повръщане.
Повече за хипертрофична пилорна стеноза у възрастни можете да прочетете при:

Стриктура на стомаха с форма на пясъчен часовник и стеноза на стомаха са други болести на стомаха и дванадесетопръстника. Те биват вродени и придобити. Придобитата стеноза и стриктура на стомаха с форма на пясъчен часовник, за разлика от вродената винаги в близост до стеснението има патологичен процес най-често язва на малката кривина на стомаха, язвен цикатрикс, рак, полип и друго. Клиничната картина се изявява с горно диспептични оплаквания - тежест и болка в епигастриума, много бързо засищане, гадене и повръщане.
Повече за стеноза на стомаха и стриктура на стомаха с форма на пясъчен часовник.

Пилороспазъм е заболяване, което се получава като резултат от нарушена регулация на мускулния тонус - стеснение на пилора. Клинично се развива обстипация, болки, парене, тежест в стомаха, гадене, понякога повръщане, оригване. Лечението е медикаментозно с лекарства, които повлияват тонуса на пилора.
Повече за некласифициран другаде пилороспазъм можете да прочетете при:

Дивертикул на стомаха влиза в класификацията други болести на стомаха и дванадесетопръстника. Дивертикулите на стомаха се разделят на истински и лъжливи. Лъжливите от своя страна се разделят на пулсионни и тракционни. Най-чести стомашните дивертикули са пулсионните. Въпреки че обикновено са безсимптомни, могат да дадат клинична картина като гадене, повръщане, болка в горна част на корема, развитие на желязо дефицитна анемия. Възможно е неопластично израждане на дивертикула.
Повече за стомашните дивертикули можете да прочетете при

Непроходимост на дванадесетопръстникът е моторно разстройство на функцията на дуоденума. Непроходимостта може да бъде стриктура, стеноза, контракция и хронична непроходимост. Дуоденостазата може да даде няколко клинични синдрома, холецистоподобен, гастродуоденален, стомашно-чревен дискомфорт, панкреатоподобен, симптоми на остър хирургичен корем, консумативен синдром или безсимптомно, скрито протичане.
Повече за дуоденална непроходимост можете да прочетете при:

Други болести на стомаха и дванадесетопръстника са фистула на стомаха и дванадесетопръстника. Това е директна комуникация между стомаха и външната среда, стомаха и друг коремен орган, дванадесетопръстника и друг коремен орган, дуоденума и външната среда. Те биват външни и вътрешни. Най-чести фистули са гастроколика и гастройеюноколика. Гастроколичните фистули са второто по честота усложнение на пептична язва. Директната комуникация между стомаха и дебелото черво се отразява тежко върху общото състояние на болния поради бързото изпразване на стомаха направо в червото. Това води до отделяне с изпражненията на малко променена храна и обилно количество слуз. Болния бързо отслабва и кахетеризира. Последва се от интоксикация и безапетитие, което заедно с нарушеното храносмилане абсорбция водят до тежка хипо и диспротеинемия, анемия, сърдечна слабост, чернодробна недостатъчност отоци.
Повече за фистули на дванадесетопръстника и стомаха можете да прочетете при:

Полипи на стомаха и дванадесетопръстника са други болести на стомаха и дванадесетопръстника доброкачествени образувания, които произхождат от лигавицата. Могат ада бъдат: възпалителни, неопластични, регенеративни, хиперпластични, алергични, хетеротропни и хамартомни. Симптомите не са характерни, наблюдава се болка или тежест в горната част на корема, оригване, гадене, понякога повръщане, дисфагия, безапетитие, слабеене, бързо засищане.
Повече за полипи на дванадесетопръстника и стомаха можете да прочетете при:

Други уточнени болести на стомаха и дванадесетопръстника включват: гастроптоза, ахлорхидрия, контракция на стомаха с форма на пясъчен часовник.
Гастроптоза е изместване на стомаха надолу, спадане под нормалната му позиция.
Контракция на стомаха под формата на пясъчен часовник се получава при повишен тонус на блуждаещия нерв, при повишена киселинност и стомашна секреция, при язва и гастрит.
Ахлорхидрия е лиса на секреция на солна киселина.
Повече за други уточнени болести на стомаха и дванадесетопръстника можете да прочетете при:

Неуточнена болест на стомаха и дванадесетопръстника са функционални нарушения или разстройства на тези органи, които дават клинична картина с горно диспептични оплаквания - болка, гадене, повръщане, киселини, оригване. От клиничната картина не може да се постави точна диагноза за заболяването и се налага инструментално изследване.
Повече за неуточнена болест на стомаха и дванадесетопръстника можете да прочетете при:

2.9, 7 гласа

ВИДОВЕ Други болести на стомаха и дванадесетопръстника МКБ K31

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други болести на стомаха и дванадесетопръстника МКБ K31

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки