Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Увреждания на хранопровода при болести, класифицирани другаде Туберкулозен езофагит (A18.8ї)

Туберкулозен езофагит (A18.8ї) МКБ K23.0

Туберкулозен езофагит (A18.8ї) МКБ K23.0 - изображение

Рядко срещано заболяване, възникващо в резултат от разпространението на туберкулозата в гръдния кош от медиастиналните лимфни възли или белите дробове. Хранопроводът е най - рядко срещаната локализация на туберкулозата на храносмилателния тракт. Признаци за засягането на хранопровода са дисфагията и ретростерналната болка.

Туберкулозен езофагит може да бъде първично или вторично заболяване. Честотата на първичната туберкулоза на хранопровода е изключително ниска. Фактори като сквамозния епител, мукуса и слюнката имат локален протективен ефект. Вторичната туберкулоза може да възникне при поглъщане на инфектирана храчка, при директно навлизане от белите дробове, от медиастиналните лимфни възли или чрез ретроградно лимфогенно и хематогенно разпространение. Туберкулозният езофагит се наблюдава в три макроскопски варианта: улцерозен, хипертрофичен и грануларен. Най - често срещаната форма е тази на туберкулозната язва. Тя има сива основа и инфилтрирани ръбове. Когато е налице хипертрофична форма, диагнозата може да се сбърка с карцином на езофага. Обикновено процесът ангажира средната част на хранопровода в близост до бифуркацията на трахеята.

Клинична картина на туберкулозен езофагит
Обичайната симптоматика при туберкулозен езофагит са:

  • дисфагия,
  • одинофаги,
  • кашлица,
  • гръдна болка,
  • повишена температура,
  • загуба на тегло.

Възможно е да се получат усложнения като кървене, перфорация на хранопровода или формиране на фистула.

Диагноза на туберкулозен езофагит
Диагнозата се поставя на базата на няколко изследвания - езофагоскопия, КТ, биопсия на лигавицата - показва наличие на епителоидни грануломи.

Лечение на туберкулозен езофагит
Прилагат се туберкулостатици. Повечето случаи на първична туберкулоза на хранопровода се повлияват бързо и ефективно от приложената химиотерапия. Същото се отнася и за вторичната туберкулоза, с изключение на случаите на пациенти с HIV, които не отговарят добре на туберкулостатичните агенти. Това се обяснява с компрометираната имунна система при тях.

Също така за туберкулозен езофагит можете да прочетете и при:

3.6, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия