Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Увреждания на хранопровода при болести, класифицирани другаде

Увреждания на хранопровода при болести, класифицирани другаде МКБ K23*

Увреждания на хранопровода при болести, класифицирани другаде МКБ K23* - изображение

Уврежданията на хранопровода могат да бъдат вродени заболявания или болести придобити по-късно през живота.

Увреждания на хранопровода при болести, класифицирани другаде включва заболявания на хранопровода като туберкулозен езофагит, мегахранопровод при болест на Chagas и увреждания на хранопровода при други болести, класифицирани другаде.

Туберкулозният езофагит е рядко срещано първично или вторично заболяване. Може да бъде като резултат от разпространение на туберкулозния бактерий в гръдния кош от белите дробове или медисатеналните лимфни възли. Честотата на засягане на хранопровода от туберкулозна инфекция е изключително ниска. Микроскопски при туберкулозния езофагит се наблюдава в три варианти: грануларен, хипертрофичен и улцерозен. Клинично се изявява с одинофагия, дисфагия, гръдна болка, кашлица, повишена температура и загуба на тегло.
Повече за туберкулозен езофагит можете да прочетете при:

Мегахранопровод при болест на Chagas са увреждания на хранопровода при болести, класифицирани другаде. Болестта на Чагас (американска трипанозома) е трансмисивна протозойна инвазия, която при острите форми се характеризира с фебрилитет (висока температура), диария, лимфаденопатия, спленомегалия и поражения на централната нервна система, а при хроничните форми - миокардиопатия и поражения на интестиналния тракт с мега синдром. Причинява се от флагелатния, едноклетъчен паразит Trypanosoma cruzi.
Заболяването се проявява като: остро (при деца) и хронично (при възрастни).
Остра фаза. След 4-6 седмици настъпва генерализация на процеса, появява се отпадналост, главоболие, болки в мускулите, треска. Засяга се сърдечно-съдовата система. Лимфните възли са болезнени, налице е увеличаване на черния дроб и слезката.
Хронична фаза. Ако болния преживее, след 2-3 месеца заболяването преминава в хронична фаза. Засегнати от заболяването са сърдечно-съдовата и нервната система. При нервната форма се наблюдават конвулсии и парализи, хипотиреоиден оток и мегасиндром (мегаезофагус, мегагастриум, мегаколон, разширение на уретерите, на бронхите и др.).
Диагнозата се базира на клинико - епидемиологичните данни и резултатите от паразитологичните изследвания.
Диференциална диагноза прави се с малария, висцерална лайшманиоза, лимфоаденопатия, сърдечни и нервни заболявания.
Лечението е етиологично с противопаразитни препарати. Успоредно с етиологичната терапия се прилагат и симптоматични и патогенетични средства: кардиотоници, антикоагуланти, антиаритмични средства и др.
Повече за мегахранопровод при болест на Chagas можете да прочетете при:

Увреждания на хранопровода при болести, класифицирани другаде са и:
- Увреждане на хранопровода при синдрома на CREST са нарушен моталите на хранопровода, което води до парене зад гръдната кост, дисфагия, кашлица и други симптоми.
- Увреждане на хранопровода при дерматополиомиозит са генерализирана атрофия на лигавицата на хранопровода и езофагит, който води до дисфагия.
- Увреждане на хранопровода при медиастенити. Медиастенита е възпалителен процес на медиастинума, който може да засегне и хранопровода.
- Увреждане на хранопровода при синдрома Plummer-Vinson или сидеропенична дисфагия е синдром, който включва дисфагия поради наличието на мембрани в хранопровода, желязодефицитна анемия и глосит.
Повече за увреждания на хранопровода при други болести, класифицирани другаде можете да прочетете при:

2.3, 8 гласа

ВИДОВЕ Увреждания на хранопровода при болести, класифицирани другаде МКБ K23*

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Увреждания на хранопровода при болести, класифицирани другаде МКБ K23*

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО