Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Други болести на хранопровода Дивертикул на хранопровода, придобит

Дивертикул на хранопровода, придобит МКБ K22.5

Дивертикул на хранопровода, придобит МКБ K22.5 - изображение

Дивертикул на хранопровода, придобит - джоб на хранопровода, придобит представлява ограничено разширение на лумена на хранопровода във вид на сляпо завършващо торбовидно издуване на стената му.

Дивертикул на хранопровода, придобит се среща най-често във възрастта между 45-70 години, възрастовите изменения на тъканите (атрофия на мускулите, загуба на еластичност), прекарани възпалителни процеси и нарушения в нервно-мускулния синергизъм.

По механизъм на образуване дивертикулите се делят на:
1) Пулсионни - те се образуват от повишеното вътрелуменно налягане върху потенциално слаб участък от стената на хранопровода и формата им е торбовидна.
2) Тракционните - се образуват от въвличането и придърпването на ограничен участък от стената на хранопровода при възпалителни процеси от специфично и неспецифично естество в тъканите на медиастинума. Често се прибавя и пулсационния механизъм - налягането на задържаната храна, при което дивертикула нараства постепенно и придобива тракционно-пулсионен характер.
3) Функционални дивертикули - те са резултат от разстройство в инервацията на даден участък от хранопровода.

Според локализацията дивертикул на хранопровода, придобит биват:
- Шийни - /фарингоезофагеални, Ценкеров дивертикул/, когато се развиват на границата между фаринкса и хранопровода;
- Парабронхиални /средноторакални, средноезофагеални бифуркационни/ когато се намират близо до трахеалната бифуркация;
- Епифренални /супрадиафрагмални/, когато произлизат от дисталните 10см от хранопровода, най-често непосредствено над диафрагмата.

Развитие на шийния дивертикул минава през три стадия:
а) изпъкване на езофагеалната лигавица;
б) сформиране на дивертикуларния сак, разполагаш се между хранопровода и гръбначния стълб;
в) нарастване и спускане на дивертикула в горния медиастинум.

Според дебелината на стенат се разделят на:
- Истински - съдържат всички слоеве на стената (мукоза, субмукоза и мускул);
- Фалшиви - състоят се само от мукоза и субмукоза.

Клинична картина на дивертикул на хранопровода, придобит
Клиничните симптоми на шийните дивертикули варират широко в зависимост от размерите им и възможностите да се изпразват.
В първия стадий началните признаци са леко затруднено гълтане, слаби болки, дразнене в гърлото или кашлица.
Във втория стадий са налице смущения в гълтането. Това принуждава болните да се хранят бавно и то в определено положение на главата и шията. Затрудненото гълтане и оригването са отчетливо изразени.

В третия стадий при оглед се установява подутина на лявата странична част на шията с меко-еластична консистенция, намаляваща при натиск. Понякога при почукване се долавя плискащ шум - симптом на Купер. Често имат оригване и лош дъх от устата. Налице са и признаци от компресията върху съседни органи. Препълненият с хранителни материи дивертикул избутва хранопровода напред, дори може да причини пълна непроходимост. Притискането на трахеята затруднява дишането, а от засягане на нерва на гръкляна гласът пресипва. Притискането на симпатикусовият сплит причинява - птоза (спадане на клепача), миоза (късогледство), енофталм (хлътване на очната ябълка). Повръщането и аспирацията на съдържимото може да доведе до белодробни усложнения като: бронхити, пневмонии пулмонални абсцеси

Торакалните хранопроводни дивертикули се срещат по-често от шийните. Клинично се установяват по-слаби симптоми в сравнение с шийните дивертикули. Като симптомите са следните: оригване, затруднено гълтане, болки в гърдите, упорита кашлица, пристъпи на бронхиална асма и сърдечни разтройства. Наддиафрагмалните дивертикули са от пулсионен или смесен характер. При тях поради по-ниското разположение на дъното в сравнение с шийката се създават условия за задръжка. Оплакванията се свеждат до затруднено преглъщане, болки ниско зад гръдната кост или в горната част на корема, болки от стенокарден характер, задух, който се обяснява с препълнения дивертикул с храна. Аспирацията на съдържимото от дивертикула довежда до белодробни усложнения.

Диагноза на дивертикул на хранопровода, придобит
Освен клиничните прояви важно значение има рентгеновото изследване в различните положения на болния. При шийните дивертикули още при първите глътки бариевата каша в шийния отдел на хранопровода се изпълва сак с ясни и равни контури. Показана е фиброезофагоскопия с биопсия.

Лечение на дивертикул на хранопровода, придобит
Хирургичното лечение е индуцирано в повечето случаи при болни, които имат оплаквания, независимо от размера на дивертикула.
Консервативното лечение е показано при малки дивертикули.
Последствия от дивертикула могат да бъдат възпаление на хранопровода, стеноза на хранопровода, развитие на фистули, туморно израждане.

2.8, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Дивертикул на хранопровода, придобит МКБ K22.5

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Дивертикул на хранопровода, придобит МКБ K22.5

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия