Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Други болести на хранопровода Дискинезия на хранопровода

Дискинезия на хранопровода МКБ K22.4

Дискинезия на хранопровода МКБ K22.4 - изображение

Нарушения на хранопроводната функция - дискинезия на хранопровода настъпват, когато обичайният отговор спрямо волевото гълтане се изразява в абнормни контракции в тялото на хранопровода и до сфинктерите.

Дискинезия на хранопровода включва:

  • "Спираловиден" хранопровод;
  • Дифузен спазъм на хранопровода;
  • Спазъм на хранопровода.

Такива разстройства могат да се характеризират с хипомотилитет, както е при ахалазията и склеродермията. Прекомерен отговор с високи контракционни налягания и нарушена перисталтика се наблюдават при дифузния спазъм на хранопровода - хипермоталитет. Когато налягането в покой на долния езофагеален сфинктер е ниско или липсва, може да се появи гастро-езофагеален рефлукс. Ако разстройството е в сфинктерната релаксация или координация, може да настъпи вторична дисфагия вследствие на функционалната обструкция на сфинктера.

Склеродермията е колагеноза, причиняваща атрофия на гладката мускулатура на хранопровода и субмукозно отлагане на колаген в стената му. Болните със склеродермия обикновено се оплакват от оригване (регургитация) и парене зад стернума.

Проучванията на моталитета на хранопровода са единствените истински индикатори за наличните абнормни процеси в него. Моторната дисфункция - дискинезия на хранопровода може да е много променлива и не зависи от продължителността на болестта и изявеността на симптомите. Могат да се наблюдават двете крайности на моторната дисфункция. Срещат се пациенти с нормални или минимално нарушена перисталтика и контракционно налягане. По-често те са с напълно парализиран хранопровод без дистален сфинктер. При подобни болни стомахът и хранопроводът образуват една обща кухина, където свободно настъпва рефлукс.

Дифузен спазъм на хранопровода е хипермоталитетно разстройство, при което болните изпитват болки в гръдния кош и дисфагия като резултат от повтарящи се едновременни с висока амплитуда контракции.
Етиологията е неизяснена.

Клинична картина на дискинезия на хранопровода
Пациентите са неспокойни, оплакват се от гръдна болка, които невинаги са били свързани с хранене, усилие и положение. Болката често се описва като стягаща, притискаща, натиск зад стернума, която има различен интензитет. Симптомите са най-силно изразени по време на емоционален стрес. Въпреки че болните могат да усещат забавено изпразване на хранопровода, обструкцията и регургитацията са редки. Често има анамнеза за функционални гастроинтестинални оплаквания като колон иритабиле, спастичен колон, пилороспазъм.

Диагноза на дискинезия на хранопровода
Основното диагностично средство е манометрията. Рентгеновият образ е много разнообразен. Понякога спираловидно извит хранопровод причинен от сегментните контракции на циркулярната мускулатура може да се види. Но нерядко малко или никакво нарушение на перисталтиката не се наблюдава или картината може да наподобява ранна ахалазия.

Лечение на дискинезия на хранопровода
Спазмолитиците понякога помагат. При някои пациенти може да се получи драстично подобрение от нитроглицерин под езика преди хранене. При същите дълго действащи нитрати могат да доведат до продължителен ефект.
Понижението на контракционните налягания се постига с помощта на краткотрайно и дълготрайно действащи нитрити. Калциевите антагонисти (напр. нифедипин, дилтиазем) също могат да бъдат полезни. Ако неповлияващи се симптоми персистират след посочения период, се извършва дълга езофаготомия над манометрично установената зона с абнормен моталитет.

3.0, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Дискинезия на хранопровода МКБ K22.4

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия