Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на устната кухина, слюнчените жлези и челюстите Болести на езика Други болести на езика

Други болести на езика МКБ K14.8

Други болести на езика МКБ K14.8 - изображение

Уголемяване на езика може да бъде вродено или може да се развие в резултат на тумор или оток, поради запушване на лимфните съдове или може да бъде свързано с хиперпитуитаризъм или акромегалия. Като сининими могат да се използват придобита макроглосия, лезия на езика, атрофия на езика, хипертрофия на езика.

Други болести на езика включва:

  • Атрофия на езика;
  • Назъбване на езика;
  • Уголемяване на езика;
  • Хипертрофия на езика.

Обикновено атрофията на езика се дължи на хранителен дефицит, като витамин Б12, фолиева киселина, желязо. Частична атрофия на езика може да има при срединен ромбоиден глосит и геофравски език. Друга причина за атрофия на езика е устната кандидоза. Оплакванията са болка при експозиция на езика на горещи и пикантни храни.

Назъбване на езика е поява на вдлъбнатини за по страничните повърхности на езика причинени от компресията на срещуположните зъби. Езикът обикновено е с нормален цвят, но може да има и еритема (зачервяване).

Хипертрофия или уголемяване на езика са други болести на езика, при които е увеличен размера на езика, което може да причини козметичен дефект или функционално затруднение на говорене, хранене, гълтане и дишане. Уголемяване на езика може да бъде поради оток, причинен от инфекция, възпаление, алергия, генетично заболяване, травма, метаболитно заболяване и злокачествено заболяване. Лечението зависи от причината.

2.6, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други болести на езика МКБ K14.8

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия