Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Хронични болести на долните дихателни пътища Друга хронична обструктивна белодробна болест Хронична обструктивна белодробна болест с обостряне, неуточнена

Хронична обструктивна белодробна болест с обостряне, неуточнена МКБ J44.1

Хронична обструктивна белодробна болест с обостряне, неуточнена МКБ J44.1 - изображение

Хронична обструктивна белодробна болест с обостряне, неуточнена е състояние, което се наблюдава при много хора с ХОББ. Характеризира се с бързо влошаване на обичайните симптоми. Обострянията могат да бъдат провокирани от различни фактори - ендогенни и екзогенни. Понякога състоянието може да бъде особено опасно.

Честотата на обострянията има тенденция да нараства, а това от своя страна увеличава тежестта на ХОББ.

Повечето случаи на обостряне на ХОББ се дължат на стрептококова инфекция или инфекция с Haemophilus influenzae. Други чести причинители са Staphylococcus aureus и Pseudomonas aeruginosa. Някои вирусни патогени също могат да предизвикат обостряния - риновируси, коронавируси, аденовируси и респираторен синцитиален вирус. Освен това обостряне на ХОББ могат да предизвикат и общи замърсители като азотен диоксид, прахови частици, серен диоксид и озон.

Хронична обструктивна белодробна болест с обостряне, неуточнена протича с влошаване на респираторните симптоми. Увеличава се задухът и кашлицата. Нараства и количеството на храчките, които могат да станат гнойни. Допълнителните симптоми са болки в гърлото, стягане в гърдите, повишена умора. Понякога може да има респираторен дистрес с диспнея и тахипнея, внезапна обърканост, цианоза, периферен оток. Може да настъпи дихателна недостатъчност. За тежко обостряне са характерни следните признаци: подчертан задух, тахипнея, използване на допълнителната мускулатура при дишане в покой, обърканост, нововъзникнала цианоза, нововъзникнал периферен оток, значително намаляване на ежедневните дейности.

Физикалното изследване е много важно за диагнозата. Огледът установява диспнея, като при по-тежките случаи може да се наблюдава парадоксално дишане. Парадоксалното дишане се характеризира с хлътване на горната част на коремната стена при вдишване. Друга особеност е смяната на косталното с диафрагмено дишане. Аускултацията установява отслабено везикуларно дишане. Могат да се доловят сухи свиркащи хрипове и крепитации в началото на вдишването. Често се чуват и други разнокалибрени влажни хрипове. Рентгенографски се установяват следните промени: ивичести сенки, изхождащи от хилусните пространства, усилване на белодробния рисунък, плосък стоеж на диафрагмата, кистични зони с тънки стени (були). Функционалните белодробни изследвания не са надеждни по време на обостряния и затова не се препоръчват като рутинно изследване. Правят се пълна кръвна картина (ПКК), бъбречни функционални тестове и АКР (алкално-киселинно равновесие). ЕКГ може да покаже деснокамерна хипертрофия, аритмия, исхемия. Чрез култура от храчки се идентифицира причинителя. Чрез кръвно-газов анализ се прави преценка дали има дихателна недостатъчност.

Диференциалната диагноза включва пневмония, пневмоторакс, левокамерна сърдечна недостатъчност и др.

Лечението на хронична обструктивна белодробна болест с обостряне, неуточнена зависи от тежестта на заболяването. Прилагат се бронходилататори, орални и инхалаторни кортикостероиди, муколитици, антибиотична терапия при бактериална инфекция, кислородотерапия при тежка дихателна недостатъчност.

Обострянията на ХОББ са свързани с повишена смъртност, отслабване на белодробната функция и увредено качество на живот. Пациентите, които имат по-чести обостряния имат по-бърз спад на белодробната функция.

3.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО