Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Хронични болести на долните дихателни пътища Друга хронична обструктивна белодробна болест Хронична обструктивна белодробна болест с остра респираторна инфекция на долните дихателни пътища

Хронична обструктивна белодробна болест с остра респираторна инфекция на долните дихателни пътища МКБ J44.0

Хронична обструктивна белодробна болест с остра респираторна инфекция на долните дихателни пътища МКБ J44.0 - изображение

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е прогресиращо заболяване, което се характеризира с пречка във въздушния поток и затруднено дишане. ХОББ може да предизвика продуктивна кашлица с голямо количество храчки, хрипове, задух, стягане в гърдите. Дългото излагане на други белодробни дразнители, като например замърсеният въздух, химическите изпарения или прах, също може да допринесат за развитие на ХОББ.

Хронична обструктивна белодробна болест с остра респираторна инфекция на долните дихателни пътища представлява усложнение на ХОББ с внезапно влошаване на симптомите. Пациентите с ХОББ са с по-висок риск от развитие на пневмония и други остри респираторни инфекции на долните дихателни пътища.

ХОББ с остра бактериална пневмония

Това, което прави пневмонията особено опасна за тези хора е повишеният риск от животозастрашаващи състояния и дихателна недостатъчност. Пневмонията и ХОББ са като един порочен кръг, в който едното заболяване може значително да повлияе на другото, което прави симптомите по-тежки и опасни за пациента. ХОББ и пневмония са известни рискови фактори за дихателна недостатъчност.

70-75% от острите респираторни инфекции на долните дихателни пътища при ХОББ са причинени от бактериални инфекции като Streptococcus pneumonia, Haemophilus influenzae, Mycoplasma pneumoniae и Moraxella catarrhalis. По-редките бактериални патогени включват Chlamydia pneumoniae, грам-отрицателни опортюнистични патогени като Pseudomonas aeruginosa and Klebsiella pneumoniae.

Заболяването се характеризира с хиперинфилтрация, намаляване на експираторния въздушен поток и влошаване на газообмена между алвеолите и капилярната кръв.

При хронична обструктивна белодробна болест с остра бактериална инфекция на долните дихателни пътища настъпва промяна в цвета на храчките. Те стават жълти или зеленикави и по-гъсти от обикновено. Заболяването протича с влошаване на кашлицата. Това често предизвиква болки и дискомфорт в гърдите. В много случаи има задух и хрипове. Увеличава се количеството на храчките. Други симптоми са повишена температура, втрисане и обща слабост. Рязкото влошаване на симптомите на ХОББ може да причини разкъсване на дихателните пътища, което от своя страна може да доведе до спонтанен пневмоторакс.

Диагнозата се базира на данните за изостряне на ХОББ и влошаване на състоянието на болния. Извършват се още рентгенография на гръден кош, КТ, култура от храчки.

Лечението започва със спиране на тютюнопушенето и избягване на дразнителите. Медикаментозното лечение включва муколитични средства, бронходилататори, антибиотици, кортикостероиди. Тежките случаи изискват болнични грижи - кислородотерапия и механична вентилация.

Превенцията на хронична обструктивна белодробна болест с остра респираторна инфекция на долните дихателни пътища включва следните мерки:

  • редовно миене на ръцете
  • спирането на тютюнопушенето
  • ваксинация

Прогнозата на бактериалната пневмония обикновено е добра в иначе здрави пациенти. При наличие на ХОББ, обаче тя е сериозна.

3.6, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО