Хронични болести на долните дихателни пътища МКБ J40-J47

Хронични болести на долните дихателни пътища МКБ J40-J47 - изображение

Хронични болести на долните дихателни пътища представляват група сериозни заболявания, които засягат милиони хора по света. В понятието хронични болести на долните дихателни пътища се включват главно следните заболявания: хроничен бронхит, емфизем, хронична обструктивна белодробна болест и астма.

Тютюнопушенето е основната причина за тези заболявания. Други причини са някои алергени, замърсеният въздух, професионални вредности, генетична предразположеност и др. Тежестта на заболяванията варира, в зависимост от конкретния вид.

Заболяванията протичат главно с недостиг на въздух, причинен от обструкция на дихателните пътища. Обструкцията е необратима при хроничен бронхит и емфизем, и обратима при астма.

Всяко от заболяванията, обозначени като хронично заболяване на долните дихателни се различава от другите по дефиниция, но те често се срещат в някаква комбинация в един и същ човек. По-голямата част от пациентите с ХОББ, имат и хроничен бронхит или емфизем и тяхното състояние често се представя с астматичен компонент. Хроничният бронхит и емфизем са прогресиращи заболявания. Развитието на хроничен бронхит обикновено се предхожда от емфизем, с изключение на някои генетично обусловени случаи.

Хроничният бронхит се характеризира с продуктивна кашлица през повечето дни от месеца, за най-малко три месеца в годината, в продължение на две последователни години. При хроничен бронхит има постоянно възпаление и евентуално увреждане на бронхите. Възпалението предизвиква прекомерно производство на слуз и подуване на бронхиалните стени. Главната причина за хроничен бронхит е тютюнопушенето, включително и пасивното пушене. Дългото излагане на дразнители като прах, дим и други замърсители също са причина за хроничен бронхит. Тежките случаи могат да доведат до белодробна хипертония и десностранна сърдечна недостатъчност.

Емфиземът представлява необичайно постоянно разширяване на въздушните пространства в края на бронхите, наречени алвеоли. Заболяването се характеризира с разрушаване на алвеоларните стени. Главните причини за емфизем са тютюнопушенето и наследственото заболяване алфа-1 антитрипсинов дефицит. Разрушават се еластичните структури в белите дробове, което води до деструкция на алвеоларните прегради с образуване на големи въздушни торбички. Експириумът е затруднен. В крайна сметка е нарушен обмена на кислород и въглероден диоксид и настъпва хипоксемия (недостиг на кислород) и хиперкапния (излишък на въглероден диоксид). Емфиземът се развива постепенно. Първоначалният симптом е диспнея, или недостиг на въздух. Кашлицата също може да присъства, тъй като хроничният бронхит често предшества емфизема. С напредването на болестта, дори и минимално физическо натоварване може да доведе до задух. Най-често срещаните усложнения, водещи до смърт от емфизем са респираторната ацидоза (промяна в рН на кръвта, поради натрупване на въглероден двуокис), масивен срив на белите дробове, дължащ се на пневмоторакс (събиране на въздух в плевралната кухина).

Астмата, за разлика от хроничния бронхит и емфизем, е обратимо обструктивно белодробно заболяване, което е причинено от хиперактивност на дихателните пътища към различни стимули. По време на астматичен пристъп бронхите се възпаляват и подуват. Мускулите около дихателните пътища се контрахират, което води до стесняване на дихателните пътища и затруднено дишане. Симптомите на астматичния пристъп включват хрипове, кашлица, задух, учестено или затруднено дишане и стягане в гърдите. Дразнителите са различни: студено време, цигарен дим, емоционален стрес, физическо натоварване, химични дразнители, алергени и някои медикаменти. Астматичните пристъпи са лечими. Извън пристъпа, човек може да се върне към нормалното си дишане. Астмата обаче, може да бъде опасна за живота, ако не се лекува или контролира.

В рубриката хронични болести на долните дихателни пътища са разгледани следните заболявания:

Бронхит, неуточнен като остър или хроничен

Подробна информация за бронхит, неуточнен като остър или хроничен прочетете тук:

Обикновен и слузно-гноен хроничен бронхит

Подробна информация за обикновен и слузно-гноен хроничен бронхит прочетете тук:

Хроничен бронхит, неуточнен

Подробна информация за хроничен бронхит, неуточнен прочетете тук:

Емфизем

Подробна информация за емфизем прочетете тук:

Друга хронична обструктивна белодробна болест

Подробна информация за друга хронична обструктивна белодробна болест прочетете тук:

Астма

Подробна информация за астма прочетете тук:

Астматичен статус [status asthmaticus]

Подробна информация за астматичен статус [status asthmaticus] прочетете тук:

Бронхиектатична болест

Подробна информация за бронхиектатична болест прочетете тук:

3.6/5 5 оценки

Видове Хронични болести на долните дихателни пътища МКБ J40-J47

Симптоми и признаци при Хронични болести на долните дихателни пътища МКБ J40-J47

Всички

Лечение на Хронични болести на долните дихателни пътища МКБ J40-J47

Продукти свързани със ЗАБОЛЯВАНЕТО

Хронични болести на долните дихателни пътища | мкб J40-J47
Нов код
ОТКАЖИ

ЗАБОЛЯВАНЕТО е свързано към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival