Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Грип и пневмония Пневмония, причинена от други инфекциозни агенти, некласифицирана другаде

Пневмония, причинена от други инфекциозни агенти, некласифицирана другаде МКБ J16

Пневмония, причинена от други инфекциозни агенти, некласифицирана другаде МКБ J16 - изображение

Пневмония, причинена от други инфекциозни агенти, некласифицирана другаде е инфекциозно заболяване на белите дробове. Наблюдават се възпалителни изменения на белодробния паренхим. Алвеолите може да бъдат изпълнени с гной или ексудат. Това нарушава нормалната белодробна функция и транспорта на кислород в кръвта и останалата част на тялото.

Типичните симптоми на пневмония, причинена от други инфекциозни агенти, некласифицирана другаде са кашлица, треска, изпотяване, тръпки, безапетитие и общо неразположение. Главоболието и болките в ставите са често срещани. Експекторацията може да бъде обилна. Храчките най-често имат жълто-зелен цвят, понякога с примеси на кръв. Пациентите може да имат още задух и стягане в гърдите. Остра болка в гърдите може да възникне, ако инфекцията е засегнала и плеврата.

Диагнозата се потвърждава с рентгенография на гръдния кош. Кръвните тестове и изследването на храчки могат да се предприемат, за да се установи причинителя.

Лечението включва антибиотици, антипиретици, общоукрепващи средства, приемане на повече течности. При тежки и неповлияващи се от лечението случаи, пациентът се хоспитализира.

В рубриката пневмония, причинена от други инфекциозни агенти, некласифицирана другаде се разглеждат пневмония, причинена от хламидии и пневмония, причинена от други уточнени инфекциозни агенти.

Подробна информация за пневмония, причинена от хламидии прочетете тук:

Подробна информация за пневмония, причинена от други уточнени инфекциозни агенти прочетете тук:

3.2, 5 гласа

ВИДОВЕ Пневмония, причинена от други инфекциозни агенти, некласифицирана другаде МКБ J16

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки