Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Остри инфекции на горните дихателни пътища Остри инфекции на горните дихателни пътища с множествена и неуточнена локализация

Остри инфекции на горните дихателни пътища с множествена и неуточнена локализация МКБ J06

Остри инфекции на горните дихателни пътища с множествена и неуточнена локализация МКБ J06 - изображение

Повече информация за анатомията на засегнатите от възпалителния процес структури може да откриете на следните линкове:

Остри инфекциите на горните дихателни пътища с множествена и неуточнена локализация обединяват група заболявания, които се характеризират с инфекциозно възпаление на лигавицата на носа, фаринкса, ларинкса и свързаните с тях околоносни кухини и средното ухо. Контингента от пациенти е между 1 и 6 годишна възраст. Като причина за това се изтъква недоразвитието на локален имунитет. При по-големите деца това заболяване се развива най-често през по-студените месеци от годината, защото в този сезон се комбинира простудния момент с допълнителното увреждащо действие на бактериалния причинител. По-често се среща при деца, които ходят на детска градина, на лагери или училище, където чрез комуникацията може да настъпи заразяването от въздушните пръски при говор с болно дете. Кърмачетата по-рядко боледуват, защото те са предпазени от имуноглобулин G, който преминава с майчината кърма и има протективна функция, изграждайки пасивен имунитет.

Етиология: Основен патогенен агент се явяват вирусите. Бактериите и микоплазмите също могат да бъдат причина за проявите на това заболяване, но те са по-често вторично насложени инфекции, след прекарано вирусно заболяване.

Патогенеза: Механизмът на предаване на инфекцията е въздушно-капков. Като входна врата на инфекцията е лигавицата на носа, фаринкса, ларинкса. Патогенетичните агенти уреждат и унищожават епитела, които осъществява механичната защита срещу инфекциозните агенти. Затова лигавицата е зачервена, оточна, а като компенсаторна реакция жлезите, които са локализирани в нея са с повишена секреция.

Клинична картина: Първоначално заболяването при по-малките деца може да започне с еднократно или многократно повръщане. То се обяснява с понятието менингизъм, което е резултат от дразненето на окончанията на вагусния нерв. Друг много характерен симптом е диарията, която е причинена от вирусния агент. Телесната температура може да е силно повишена или да е субфебрилна. Хремата, болките в гърлото, намален апетит. Кърмачетата стават по-плачливи и неспокойни. Нарушава се и нормалния им режим на сън. Може и да увеличени лимфни възли.

Повече информация за основните симптоми, които съпътстват Острите инфекции на горните дихателни пътища с множествена и неуточнена локализация може да откриете на следните линкове:

  Усложненията на остри инфекциите на горните дихателни пътища с множествена и неуточнена локализация включват среден гноен отит, синуит, бронхити, пневмония, нефрит.

  Диагноза: От лабораторните изследвания се назначава диференциална кръвна картина, като в зависимост от вирусния причинител може да има различни промени - лимфоцитоза в началото на заболяването и лимфопения при разгърната клинична картина. Имунологичните методи дават най-бърза и най-точна идентификация на вирусните причинители и на техния щам, но са много скъпи и се използват по-рядко. Микробиологичното изследване се назначава, за да се отхвърли евентуална бактериална инфекция. Може да бъде направена и рентгенова снимка, ако има съмнения за настъпили усложнения като среден отит, остър синуит. Рентгенови снимки не се препоръчват при малки деца и се правят само при съмнение за сериозно усложнение. 

  Лечението се състои в следните основни направления: осигуряване на чист и влажен въздух, пълноценно хранене и прием на достатъчно течности. Прилагат се антипиретици за нормализиране на високата температура. Подобряване на носната проходимост се постига чрез деконгестанти. Антибиотици се назначават само при бактериални усложнения. Противокашлични средства се назначават за облекчаване на кашлицата.

  В рубриката остри инфекции на горните дихателни пътища с множествена и неуточнена локализация са разгледани:

  Остър ларингофарингит

  Подробна информация за остър ларингофарингит прочетете тук:

  Други остри инфекции на горните дихателни пътища с множествена локализация

  Подробна информация за други остри инфекции на горните дихателни пътища с множествена локализация прочетете тук:

  Остра инфекция на горните дихателни пътища, неуточнена

  Подробна информация за остра инфекция на горните дихателни пътища, неуточнена прочетете тук:

  3.7, 9 гласа

  ВИДОВЕ Остри инфекции на горните дихателни пътища с множествена и неуточнена локализация МКБ J06

  ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

  КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

  ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

  АнатомияКлинични пътеки