Доброкачествен пароксизмален световъртеж МКБ H81.1

Доброкачествен пароксизмален световъртеж МКБ H81.1 - изображение

 

Позиционият световъртеж, който се свързва с промяна в положението на главата се асоциира със заболяване, произтичащо от вътрешното ухо, наречено доброкачествен пароксизмален световъртеж.

Симптомите на този вид световъртеж включват повтарящи се епизоди от виене на свят, причинени от промени в позицията на главата:

- при навеждане главата нагоре или надолу

- при преместване от легнало в изправено положение или обратното

Възможно е да се поучи усещане за нестабилност при движение или ходене. Симптомите на доброкачествен пароксизмален световъртеж включват още замаяност, нестабилност, загуба на равновесие, замъглено виждане, гадене, повръщане, нистагъм (ритмично отклонение на очните ябълки).

Тези симптоми могат да идват и да отминават, но най-често са с продължителност по-малко от една минута. Най-честата причина при хора под 50-годишна възраст за поява на доброкачествен пароксизмален световъртеж е травма на главата. Наблюдава се също и силна връзка между това заболяване и мигрената. Много рядко се срещат пациенти, лекувани с ототоксични лекарства като гентамицин с такъв тип световъртеж. В половината от всички случаи, причината не е напълно известна.

Диагнозата се поставя на базата на преглед, изследвания като Ядрено Магнитен Резонанс (ЯМР), нистагмография - запис на очните движения и други.

Лечението се изразява първо в няколко процедури, целящи раздвижването на отолитите. Те ще бъдат направени от Вашия УНГ-лекар, като всяка процедура продължава около 15 минути. Лечението с перорални средства се състои в лечение на симптомите - гадене и повръщане, главоболие и други. Доброкачествен пароксизмален световъртеж е заболяване с рецидивиращ характер. При около 1/3 от пациентите се наблюдава повторна поява през първата година след лечението.

2.7/5 7 оценки

Симптоми и признаци при Доброкачествен пароксизмален световъртеж МКБ H81.1

Всички

Продукти свързани със ЗАБОЛЯВАНЕТО

Доброкачествен пароксизмален световъртеж | мкб H81.1
Нов код
ОТКАЖИ
© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival