Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ухото и мастоидния израстък Болести на средното ухо и мастоидния израстък Гнойно и неуточнено възпаление на средното ухо Остро гнойно възпаление на средното ухо

Остро гнойно възпаление на средното ухо МКБ H66.0

Остро гнойно възпаление на средното ухо МКБ H66.0 - изображение

Острото възпаление на средното ухо от гноенродни организми се нарича oстро гнойно възпаление на средното ухо.

Среща се по-често при кърмачета и деца, като обикновено заболяването следва вирусна инфекция на горните дихателни пътища. След нея съпротивителните сили за детския организъм са сравнително ниски и това представлява благоприятен терен за развитие на бактериална инфекция.

Начинът на инфектиране на средното ухо е твърде разнообразен, но най-често е по съседство от наличие на друг възпалителен фокус, например  от назофаринкса -  остър ринит.

Възможни са следните начини за навлизане на гноеродните бактерии в средното ухо:

1. Чрез Евстахиевата тръба - Това е също доста чест маршрут, инфекция нахлува през отвора на тръбата или по протежение на лимфните съдове. Евстахиевата тръба при кърмачета и малки деца е по-къса, по-широка и по-хоризонтална и това е причината да се отчита по-висока честота на инфекции в тази възрастова група.

2. Чрез външното ухо - Травматичните перфорации на тъпанчевата мембрана могат да отворят път към продължаване на инфекцията към средното ухо.

3. По кръвен  път -  рядък, но срещан път на разпространение на инфекцията

Факторите, които могат да се окажат благоприятни за развитието на остър гноен отит на средното ухо са тези, които пречат на нормалното функциониране на Евстахиевата тръба - дренирането на секретите и вентилирането на кухината на средното ухо. Това са:

  • Заболявания на горните дихателни пътища
  • Инфекциозни заболявания  - морбили, дифтерия, коклюш
  • Възпаление на сливиците и аденоидите
  • Хроничен ринит и синузит
  • Алергични процеси в областта на устната и носната кухина
  • Тумори на назофаринкса, затрудняващи въздушния поток към носа или назофаринкса
  • Епистаксис
  • Цепка на небцето - вълча уста

Първите един два дни се отбелязва повишаване на температурата до 39-40 градуса, а в тежките случаи и разтрисане, при малки деца може да протече с гърчова симптоматика.

Силните болки в ухото започват обикновено през нощта и често имат пулсиращ характер, появява се главоболие и намаление на слуха, както и синхрони с пулса шумове в ушите.

Към 3-ия или 4-ия ден се появява гноетечение от ухото вследствие на спонтанен пробив на тъпанчевата мембрана, след което температурата и болките спадат. Ако не настъпи спонтанен пробив на тъпанчето се налага парацентеза (изкуствено пробиване на тъпанчето). Не се ли проведе адекватно лечение, настъпва етапът на усложненията и болестта се разпространява извън пределите на средното ухо.

Това може да доведе до остър мастоидит, субпериостален абсцес, парализа на лицевия нерв, лабиринтит, петрозит, менингит, мозъчен абсцес или тромбофлебит на синус кавернозус.

Лечението трябва да се проведе от УНГ-специалист. Като обикновено то включва следните лекарствени групи:

1. Антибактериални средства

2. Капки за нос

3. Аналгетици и антипиретици

4. Парацентеза на тъпанчевата мембрана, за да се евакуира събраната в средното ухо гной

3.8, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия