Негнойно възпаление на средното ухо МКБ H65

Негнойно възпаление на средното ухо МКБ H65 - изображение

Серозният отит представлява дълготрайно наличие на негнойна течност в средното ухо, съпроводено с проводно намаление на слуха и се включва в негнойно възпаление на средното ухо.

Причините за серозен отит могат да бъдат много и най-различни, а механизмът за осъществяване на заболяването е дисфункция на Евстахиевата тръба. Някои от тези причини са:

 - анатомични особености на детската Евстахиева тръба
 - вродени аномалии
 - инфекции - респираторни, синуити, неправилно лекуван среден отит 
 - алергия
 - аденоидна вегетация
 - смъркане - създава голямо отрицателно налягане в средното ухо, което улеснява навлизането на инфектиран секрет от назофаринкса
 - мукоцилиарни промени - вродена цилиарна недостатъчност, имунодефицит, увреждане на цилиарния апарат от вируси

Намалението на слуха понякога е единствено оплакване у възрастните и по-големите деца.

Малките деца не могат да съобщят, че не чуват добре, усилват радиото и телевизора. Понякога околните първи обръщат внимание на родителите, че детето им не дочува.

В други случаи заболяването протича с периодични болки в ушите. В единични случаи може да има световъртеж и нестабилна походка.

Диагнозата невинаги е лесна и се поставя въз основа на комплексните данни от анамнезата, статуса и изследването на слуха.

Множеството фактори обуславят голямото разнообразие от лечебни методи при серозния отит. Някои лекари не прилагат никакво лечение, поради това че в много случаи настъпва спонтанно оздравяване.

В лечението на негнойното възпаление на средното ухо се използват следните средства:

  • Медикаментозни средства - назални деконгестанти (отбъбват тубарната лигавица и подобряват проходимостта на Евстахиевата тръба), антихистаминови препарати (имат ефект само при алергични пациенти), кортикостероиди и антибиотици.
  • Физикални средства - продухване на Евстахиевата тръба, лечение в барокамера
  • Хирургично лечение - аденотомия (оперативно отстраняване на третата сливица), миринготомия (парацентеза на тъпанчевата мембрана), тимпаностомия - разрез на тимпаналната мембрана, извлича се излива от средното ухо и при необходимост се поставя вентилационна търбичка „тръбичка“.
2.9/5 8 оценки

Видове Негнойно възпаление на средното ухо МКБ H65

Продукти свързани със ЗАБОЛЯВАНЕТО

Негнойно възпаление на средното ухо | мкб H65
Нов код
ОТКАЖИ

ЗАБОЛЯВАНЕТО е свързано към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival