Други повърхностни кератити без конюнктивит МКБ H16.1

Други повърхностни кератити без конюнктивит МКБ H16.1 - изображение

Към други повърхностни кератити без конюнктивит спадат ареоларен кератит, филаментарен кератит, нумуларен кератит, звездовиден кератит, лъчевиден кератит, точковиден повърхностен кератит, фотокератит и снежна слепота.

Фотокератитът е болезнено състояние на очите, причинено от излагането на недостатъчно защитените очи на ултравиолетовите лъчи от естествени или изкуствени източници.

Клинически се изявява с болка, обилно сълзене, потрепвания на клепача, свиване на заниците и фоточувствителност. Симптомите се проявяват няколко часа след експозицията и изчезват спонтанно в рамките на 36 часа, въпреки че свиването на зениците може да продължи до 96-128 часа. Фотокератитът се среща често при заварчици, които не използват адекватна защита на очите. Фотокератит, причинен от излагане на слънчева светлина, отразена от лед или сняг, се нарича снежна слепота.

Лечението на заболяването в ключва прилагане на анестетични капки за облекчаване на болката, студени мокри компреси над очите и поставяне на изкуствени сълзи. Нестероидните противовъзпалителни средства под формата на капки за очи се използват широко, за да се намали възпалението и болката в окото. За допълнително облекчаване на симптомите, болният може да се изолира в тъмна стая. Профилактиката на фотокератита се изразява в носенето на слънчеви и защитни очила със защита от ултравиолетови лъчи.

Лечението на други повърхностни кератити без конюнктивит се осъществява от специалист офталмолог.

3.5/5 4 оценки

Симптоми и признаци при Други повърхностни кератити без конюнктивит МКБ H16.1

Лечение на Други повърхностни кератити без конюнктивит МКБ H16.1

Продукти свързани със ЗАБОЛЯВАНЕТО

Други повърхностни кератити без конюнктивит | мкб H16.1
Нов код
ОТКАЖИ

ЗАБОЛЯВАНЕТО е свързано към

© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival