Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Други разстройства на нервната система Увреждания на нервната система след медицински процедури, некласифицирани другаде Други увреждания на нервната система след медицински процедури

Други увреждания на нервната система след медицински процедури МКБ G97.8

Други увреждания на нервната система след медицински процедури МКБ G97.8 - изображение

Усложненията след медицински процедури са многобройни и могат да варират от леки и преходни до животозастрашаващи. В повечето случаи, обаче предимствата са много повече от рисковете.

В рубриката други увреждания на нервната система след медицински процедури са разгледани следните усложнения:

Мозъчна херния - обикновено възниква при лечение на абсцес или повишено вътречерепно налягане чрез лумбална пункция.

Ако по време на извършване на манипулацията, вътречерепното налягане е високо, потока на гръбначномозъчната течност може да предизвика смъкване на главния мозък надолу в посока на гръбначния мозък. В резултат на това възниква компресия на мозъка. Това е изключително рядко състояние и се среща само при значително повишено вътречерепно налягане. Може да доведе до смърт или тежка инвалидност. Така че, при съмнение за повишено вътречерепно налягане, се обмисля много внимателно извършването на лумбална пункция.

Симптомите на мозъчната херния включват главоболие, летаргия, загуба на всички стволови рефлекси, респираторен арест, сърдечен арест, загуба на съзнание, кома. Пациентите имат високо кръвно налягане, неравномерен пулс, неравномерно дишане.

Лечението трябва да започне незабавно. Целта е да се спаси живота на пациента.

Кръвоизлив - при лумбална пункция може да възникне травматично увреждане на кръвоносните съдове, разположени в мозъчните обвивки. Често кървенето е локализирано и слабо. Понякога това може да повлияе на резултатите от процедурата, което означава, че лекарят трябва да постави отново иглата в друга част на гръбначния стълб.

Спиналният субарахноидален хематом е рядко усложнение на медицинските процедури в неврологията. Среща се най-често при пациенти, подложени на лумбална пункция, които имат проблеми с кръвосъсирването, но може да възникне и при здрави пациенти. Субдуралният хематом може да бъде едностранен или двустранен. Тромбоцитопения, нарушения на кръвосъсирването и антикоагулантното лечение са рисковите фактори за състоянието.

Симптомите включват тежка коренчева болка ниско в гърба, загуба на чувствителност или парапареза, тазово-резервоарни смущения няколко часа до дни след манипулацията. Рядко, спиналния субарахноидален хематом може да пробие през външната обвивка на гръбначния мозък, което води до допълнително субдурално кървене.

Успешното лечение включват незабавна декомпресивна ламинектомия и евакуация на хематома, както и перкутанна аспирация.

Прогнозата на други увреждания на нервната система след медицински процедури зависи от общото състояние на пациента и е по-добра при своевременно започване на лечението.

4.3, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО