Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Други разстройства на нервната система Други увреждания на централната нервна система Ликворея

Ликворея МКБ G96.0

Ликворея МКБ G96.0 - изображение

Цереброспиналната течност (ликвор) е бистра, безцветна течност, която заобикаля главния и гръбначния мозък и е обградена от мозъчната обвивка, наречена dura mater.

Ликворея е изтичане на гръбначномозъчна течност. Тази течност може да изтича от ухото или носа, в зависимост от локализацията на увреждането. Всяко разкъсване или отвор на мозъчната обвивка, може да бъде причина за състоянието. Когато ликворът изтича навън, налягането върху главния и гръбначния мозък се понижава.

Причините за ликворея включват:

  • някои операции на главата
  • травми
  • лумбална пункция
  • епидурална анестезия

Понякога не може да бъде установена конкретна причина за състоянието и в този случай се говори за спонтанно изтичане на ликвор.

Клиничната картина обикновено протича с изтичане на прозрачна, водниста течност от едната ноздра или едното ухо. Количеството на течността може да се увеличи при накланяне на главата напред или при напрягане. Други, често срещани симптоми са силно главоболие, замаяност, лицево изтръпване и слабост, метален вкус в устата, гадене и повръщане, промени в зрението и загуба на слуха.

Диагнозата обикновено се основава на данните за травма, операция или лумбална пункция. Диагностичните тестове, които намират приложение включват: компютърна томография на главата с контраст, миелография, ядрено-магнитен резонанс, радиоизотопни тестове.

Лечението на ликворея се състои в пълна почивка на легло за няколко дни. Увеличава се пиенето на течности, особено тези, които съдържат кофеин, тъй като се предполага, че те помагат за забавяне или спиране на изтичането и облекчават главоболието. Назначават се болкоуспокояващи. Рядко е необходима операция.

В резултат на ликвореята могат да възникнат някои усложнения, включително понижено вътречерепно налягане, мозъчна херния, инфекция, проблеми с кръвното налягане, преходна парализа, кома. Основното и най-сериозно усложнение е спонтанната интракраниална хипотония, при която налягането в мозъка е силно намалено. Това усложнение води до тежко ортостатично главоболие.

Прогнозата обикновено е добра. Повечето случаи отшумяват от само себе си и трайните последствия са рядкост.

4.5, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО