Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Други разстройства на нервната система Други болести на гръбначния мозък Други уточнени болести на гръбначния мозък

Други уточнени болести на гръбначния мозък МКБ G95.8

Други уточнени болести на гръбначния мозък МКБ G95.8 - изображение

Миелопатията е общ термин, отнасящ се до всяко заболяване на гръбначния канал.

В рубриката други уточнени болести на гръбначния мозък са разгледани медикаментозната и радиационната миелопатия.

Медикаментозната миелопатия е рядко усложнение на лечението с някои медикаменти, най-честите, от които са цитостатици, химиотерапевтици, кортикостероиди, туберкулостатици, антибиотици и др.

Радиационната миелопатия е рядко усложнение на съвременното терапевтично облъчване. Няколко синдрома на радиационно увреждане на гръбначния мозък са били описани, най-известните, от които са самоограничаваща се преходна миелопатия и по-сериозната хронична прогресивна миелопатия. Други по-тежки прояви на радиационно увреждане включват остра парализа, вследствие на исхемия, кръвоизлив в гръбначния мозък и др.

Задържането на урина и инконтиненцията са основните оплакванията при всички пациенти с медикаментозна и радиационна миелопатия.

При нормални условия се изпращат сигнали към и от главния мозък чрез гръбначния мозък, като по този начин се осъществява контрола на уринирането. При пълен пикочен мехур мозъкът изпраща сигнали за отпускане на сфинктерите, в резултат на което се отделя урината.

Увреждането на гръбначния мозък може да прекъсне комуникацията между нервите в гръбначния мозък, които контролират функцията на пикочния мехур. Това води до разстройство, наречено спинален пикочен мехур.

Признаците на състоянието могат да включват загуба на контрол на пикочния мехур (инконтиненция на урината), невъзможност за изпразване на пикочния мехур, често уриниране и инфекции на пикочните пътища. Тежестта на симптомите зависи от степента на увреждане на гръбначния мозък.

Състоянието най-често води до следните нарушения:

  • неспособност за задръжка на урината - спастичен пикочен мехур
  • неспособност за изпразване на пикочния мехур - отпуснат пикочен мехур

Спастичен пикочен мехур обикновено се появява при увреждания на гръбначния мозък на ниво T12 и по-нагоре. При пълен пикочен мехур рецепторите в стената му се дразнят и изпращат сигнали до гръбначния мозък. Тези сигнали стимулират двигателните нерви, които са отговорни за съкращаването на мускула (детрузор) на пикочния мехур, като по този начин той се изпразва. Това комбинирано действие на сензорните и моторни нерви, свързани с пикочния мехур се нарича уринен рефлекс - рефлекс, който позволява съхранение и освобождаване на урината. В същото време други нервни клетки в гръбначния мозък се стимулират и изпращат сигнали за отпускане на сфинктера. Това е автоматична принудителна реакция и лицето няма контрол върху изпразването на пикочния мехур. Понякога сфинктера не релаксира правилно, а това може да доведе до състояние, наречено диссинергия.

Отпуснат пикочен мехур се дължи на увреждания на гръбначния мозък от T12 до L1. Сигналите от рецепторите в стената на пикочния мехур не стигат до мускулите детрузори. В резултат на това не може да се задейства рефлекса за изпразване на пикочния мехур, когато е пълен. Това може да доведе до напрягане, а в екстремни случаи и до разкъсване на пикочния мехур. Ако отпуснатия пикочен мехур не се изпразни, налягането в него може да достигне опасни нива и да увреди бъбреците.

Диагнозата на други уточнени болести на гръбначния мозък се поставя след подробно снета анамнеза и физикално изследване. Необходимо е да се установи вида на увреждащия агент.

Лечението се състои в прекратяване на медикаментозната или радиационната терапия, отговорни за състоянието, след което нормалните функции постепенно се възстановяват. Назначават се симптоматични средства.

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО