Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Други разстройства на нервната система Токсична енцефалопатия

Токсична енцефалопатия МКБ G92

Токсична енцефалопатия МКБ G92 - изображение

Токсична енцефалопатия е дегенеративно неврологично състояние, причинено от излагане на токсични вещества. В резултат на това възникват различни нарушения, характеризиращи се с променено психическо състояние, загуба на паметта и зрителни проблеми.

Токсичната енцефалопатия може да бъде причинена от различни химикали, някои от които са често използвани в бита на човека и се установяват в продукти като почистващи препарати, строителни материали, пестициди, освежители на въздуха, козметика. Някои химични вещества като олово, живак, арсен и др., също биха могли да провокират токсична енцефалопатия.

Тези вредни агенти могат да бъдат вдишани или директно приложени върху кожата. Те проникват в мозъка, тъй като са липофилни и лесно преминават през кръвно-мозъчната бариера. Ако пациента не бъде детоксикиран веднага, симптомите започват да се проявяват скоро след експозицията. Въпреки това, при хронично излагане на токсини, проявите започват постепенно и много по-късно. Дългото време на експозицията и високата концентрация на токсичните вещества влошават последиците от токсичната енцефалопатия.

В клиничната картина доминират проявите на промененото психично състояние на пациента. Разнообразието от симптоми е голямо - загуба на паметта, промени в личността (повишена раздразнителност, затруднена концентрация, умора, депресия), неволеви движения, гърчове. Острите симптоми на интоксикация включват замаяност, виене на свят, главоболие и гадене и др.

Диагнозата изисква задълбочена и подробна анамнеза. Обръща се особено внимание на професионалната история на пациента и историята на заболяването. Изследват се невроповеденческите прояви. Установяват се повишени нива на синтеза на допамин в путамен, намаляващ в мазолестото тяло. Характерна е също демиелинизацията на бялото мозъчно вещество, базалните ганглии и таламуса, както и атипичното активиране на фронталните области на мозъка, поради невронна компенсация.

Лечението на токсична енцефалопатия е основно симптоматично. Необходимо е незабавно прекратяване на токсичната експозиция. Диетичните промени и хранителните добавки могат да бъдат ефективни. При наличие на гърчове се назначават антиконвулсанти. В тежки случаи може да бъде необходима хемодиализа.

Прогнозата е лоша. Токсичната енцефалопатия често е необратима. Ако токсичният агент бъде отстранен, по-нататъшното увреждане може да бъде предотвратено, но продължителното излагане на токсини най-често води до смърт на мозъка. Чести са остатъчните когнитивни увреждания до 10 години след прекратяване на експозицията. Тежките случаи на токсична енцефалопатия могат да бъдат животозастрашаващи.

3.1, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО