Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Други разстройства на нервната система Разстройства на вегететивната [автономната] нервна система Идиопатична периферна вегетативна невропатия

Идиопатична периферна вегетативна невропатия МКБ G90.0

Идиопатична периферна вегетативна невропатия МКБ G90.0 - изображение

Идиопатична периферна вегетативна невропатия е неврологично заболяване, което засяга неволевите функции на тялото - сърдечен ритъм, кръвно налягане, потене и храносмилане.

Състоянието не е специфично. Отнася се до увреждане на вегетативните нерви. В резултат на това се нарушава комуникацията между мозъка и автономната нервна система, която контролира сърцето, кръвоносните съдове и потните жлези. Тъй като не може да се установи конкретна причина за състоянието, то се нарича идиопатична невропатия.

Периферната нервна система носи информация от централната нервна система или от гръбначния мозък към останалата част от тялото.

Автономната невропатия може да бъде усложнение на редица заболявания и състояния. Някои лекарства също могат да причинят автономна невропатия като страничен ефект.

Признаците, симптоми и лечението варират в зависимост от това кои са засегнатите части на вегетативната нервна система.

Симптомите на автономна невропатия могат да включват:

  • виене на свят
  • припадъци
  • прекомерно изпотяване
  • гадене, повръщане, диария
  • анормален сърдечен ритъм или кръвно налягане
  • сексуална дисфункция

В някои случаи на идиопатична периферна вегетативна невропатия се наблюдава синкоп, свързан с раздразване на каротидния синус. Състоянието протича с  временна загуба на съзнание, причинена от свръхактивност или свръхстимулация на каротидния синус и рецепторите, които се намират в големите каротидни артерии на шията.

Обикновено каротидният синус контролира налягането в сънната артерия, в резултат на което кръвното налягане и сърдечният ритъм остават постоянни.

Дразненето на каротидния синус води до свръхактивност на блуждаещия нерв. Той изпраща сигнали до централната нервна система, която предизвиква забавяне на сърдечната дейност и понижаване на кръвното налягане. Синкопът може да бъде повтарящо се състояние.

Диагнозата започва с пълна анамнеза и неврологично изследване. Прави се оценка на функциите на организма, контролирани от вегетативната нервна система. За тази цел се използват дихателни, стомашно-чревни, терморегулаторни тестове, ултразвук. Изследва се как кръвното налягане и сърдечната честота реагират на промените в позата и позицията на тялото.

Лечението на идиопатична периферна вегетативна невропатия е главно симптоматично и е насочено към най-засегнатата функция на организма.

3.2, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Идиопатична периферна вегетативна невропатия МКБ G90.0

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО