Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Детска церебрална парализа и други паралитични синдроми Други паралитичини синдроми Диплегия на горни крайници

Диплегия на горни крайници МКБ G83.0

Диплегия на горни крайници МКБ G83.0 - изображение

Диплегията е парализа, засягаща симетрични части на тялото. Състоянието не трябва да се бърка с хемиплегия, която се отнася за парализа само на едната страна на тялото или квадриплегия, при която са засегнати всичките четири крайника, но не е непременно симетрична.

Диплегия на горни крайници или горна диплегия представлява парализа на двата горни крайника.

Най-честите етиологични причини са детска церебрална парализа, увреждания на гръбначния мозък, интоксикации, тумори, множествена склероза и др.

Клиничната картина се характеризира с нарушена моторна и сетивна функция на ръцете и раменния пояс. Установява се скованост, слабост или липса на подвижност в ръцете, дланите и пръстите. Обикновено състоянието не се влошава с течение на времето. Парализата може да бъде вяла или спастична.

Обикновено диагнозата не се поставя трудно, тъй като парализата на горните крайници е очевидна. Необходимо е да се установи основната причина за състоянието. За тази цел се използва електромиографията и образните диагностични методи - рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс.

Лечението на диплегия на горни крайници зависи от основната причина, но обикновено включва физиотерапия, трудова терапия, медикаменти, хирургични манипулации или приспособления, чрез които се подпомага мускулната функция. Друг вид лечение може да бъде използването на шини и отливки. Могат да бъдат използвани електрофизични агенти като невромускулна електрическа стимулация. Понякога е необходимо медикаментозно лечения чрез ботулинов токсин тип А. В по-тежки случаи може да се наложи операция на горните крайници. Някои от причините са напълно лечими. Такива са инфекциите, токсичните въздействия, уврежданията от съдов произход. След отстраняване на проблема, парализата обикновено изчезва.

3.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО