Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Детска церебрална парализа и други паралитични синдроми Хемиплегия Спастична хемиплегия

Спастична хемиплегия МКБ G81.1

Спастична хемиплегия МКБ G81.1 - изображение

Спастична хемиплегия е невро-мускулно състояние, което се характеризира със спастичност на мускулите от едната страна на тялото.

Около 20% от хората, страдащи от церебрална парализа имат спастична хемиплегия. Състоянието може да се наблюдава и при исхемични и хеморагични мозъчни инсулти, черепно-мозъчни травми, тумори, интоксикации и други причини, при които се уврежда централния двигателен неврон. Тежестта на спастичната хемиплегия зависи от степента на мозъчното увреждане и се дължи на увреда на централния двигателен неврон. Той може да се засегне по целия му път от кората до най-ниското ниво.

Клиниката се характеризира със спастично повишен мускулен тонус. Засягат се сгъвачите на горните крайници и разгъвачите на долните крайници. Установяват се болестно повишени сухожилни рефлекси и наличие на патологични рефлекси (нормално не се наблюдават) от групата на Бабински и Росолимо. Има изчезване или липса на кожни коремни рефлекси. Липсват атрофии на мускулите. При спастичната хемиплегия има пълна липса на активни движения на крака и ръката от една и съща страна на тялото, но на срещуположната страна на увредата в главния мозък. Например, ако увредата е в лявата хемисфера се парализират дясна ръка и крак.

Спастичната хемиплегия често води до усложнения. Постоянната спастичност на мускулите може да доведе до костни и сухожилни деформации. Пациентите са с по-висок риск от развитие на остеопороза, припадъци, оромоторна дисфункция, водеща до чести аспирационни пневмонии.

Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата, физикалното изследване и неврологичния статус. Приложение намират и други диагностични методи - електромиография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и др.

Лечението на спастична хемиплегия зависи от основното заболяване. Прилагат се витамини. Назначават се лечебна физкултура и физиотерапевтични процедури. При необходимост се преминава към хирургично лечение.

3.9, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия