Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Детска церебрална парализа и други паралитични синдроми Детска церебрална парализа Детска церебрална парализа, неуточнена

Детска церебрална парализа, неуточнена МКБ G80.9

Детска церебрална парализа, неуточнена МКБ G80.9 - изображение

Детска церебрална парализа, неуточнена включва група заболявания, които се характеризират с нарушена функция на мозъка и нервната система.

Причините за детската церебрална парализа най-често са травми или аномалии на мозъка. Повечето от тези увреждания възникват още през вътреутробното развитие на плода, но се наблюдават и през ранното детство, когато мозъка на детето не е напълно развит. В някои случаи се наблюдават увреждания на части от мозъка, поради ниско ниво на кислород в тези области (хипоксия). Недоносените бебета имат по-висок риск от развитие на церебрална парализа. Мозъчните инфекции в ранното детство като менингит, енцефалит, херпес симплекс инфекция и др., също могат да доведат до церебрална парализа. Други причини са също инфекции на майката по време на бременността, тежка жълтеница. В някои случаи причината за церебрална парализа остава неуточнена.

Симптомите могат да бъдат много различни при отделните пациенти. Различават се няколко клинични форми на заболяването. Най-честите симптоми включват: спастично свити и схванати мускули, анормална походка, мускулна слабост или загуба на движение в определена мускулна група. Симптомите могат да се наблюдават в едната ръка или крак, от едната страна на тялото, двата крака или двете ръце, четирите крайника. Може да има също необичайни движения на ръцете и краката - усукване, гърчене, тремор, нестабилна походка, загуба на координация. Когнитивните нарушения са често срещани, но интелектът може да бъде и нормален. Децата могат да имат проблеми с речта, зрението, храненето, както и по-бавен от нормалния растеж.

Диагнозата на детска церебрална парализа, неуточнена се базира на обстойното неврологично изследване. При по-възрастните хора тестовете за изследване на когнитивните функции също са много важни. Могат да се извършат и кръвни тестове, компютърна томография на главата, електроенцефалограма, ядрено-магнитен резонанс.

Лечението изисква екипен подход. Насочено е главно към облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложненията. Могат да се назначат физиотерапия, трудова терапия, ортопедична помощ. Медикаментозното лечение включва антиконвулсанти, ботулинов токсин, мускулни релаксанти.

Най-честите усложнения на детската церебрална парализа са костно изтъняване или остеопороза, чревна непроходимост, артрит на тазобедрената става, наранявания от падания, контрактури, пневмония, причинена от аспирация, сколиоза, припадъци, социална стигма.

Превенцията на детска церебрална парализа, неуточнена включва ранни пренатални грижи, проследяване на случаите с висок риск, грижи за майката по време на бременността.

3.2, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки