Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Детска церебрална парализа и други паралитични синдроми Детска церебрална парализа Детска хемиплегия

Детска хемиплегия МКБ G80.2

Детска хемиплегия МКБ G80.2 - изображение

Детска хемиплегия е сравнително често срещана форма на церебрална парализа, при която са засегнати движенията на едната страна на тялото.

Заболяването се причинява от увреждания на мозъка, които могат да настъпят вътреутробно, по време на раждането или скоро след раждането.

Едното мозъчно полукълбо контролира движенията в противоположната страна на тялото. Така че, ако е настъпило увреждане в лявата страна на мозъка, симптомите се появяват в дясната страна на тялото и обратно.

Клиничната картина на детската хемиплегия протича различно при отделните деца. Някои са засегнати сравнително леко, докато при други се наблюдават сериозни нарушения. Пациентите имат затруднения в ходенето и в поддържане баланса на тялото. Дейности, за които се използват ръцете могат да се окажат трудни за изпълнение. Мускулите от едната страна на тялото могат да бъдат схванати и слаби. Това е най-честият симптом. Децата със спастична хемиплегия може да имат забавено развитие. Те не могат да седят, пълзят, ходят или говорят, както другите деца. Някои от тях могат да имат припадъци. Приблизително една четвърт от всички деца със спастична хемиплегия имат умствена изостаналост.

Заболяването е полиетиологично. Най-честите причини за детска хемиплегия включват: травми на главата, мозъчни тумори, менингит, енцефалит и други мозъчни инфекции, родови травми и др.

Алтерниращата детска хемиплегия е рядка форма на заболяването с неуточнена етиология. Предполага се, че се дължи на генна мутация. Допуска се и ролята на някои заболявания като мигрена, епилепсия и др.

Заболяването протича с епизоди на хемиплегия, които протичат с лека слабост до пълна парализа на едната страна на тялото. Клиничната изява настъпва преди 18 месечна възраст. Наблюдават се още неволеви движения на очите, страбизъм, хореоатетоза, постоянни мускулни контракции, деформации на крайниците. Децата страдат също от умствени увреждания и забавено развитие.

Средната възраст за поставяне на диагнозата е до 3-та година. Тя е изключително трудна и се базира главно на клиничното протичане.

За лечението на детска хемиплегия се използва медикамента флунаризин. Той действа като блокер на калциевите канали. Използват се също бензодиазепини, карбамазепин, барбитурати, валпроева киселина. Флунаризин намалява тежестта на атаките и броя на епизодите. Правят се опити за лечение с гамахидроксимаслената киселина.

2.5, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки