Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Болести на нервно-мускулния синапс и мускулите Други миопатии Миопатия, предизвикана от други токсични вещества

Миопатия, предизвикана от други токсични вещества МКБ G72.2

Миопатия, предизвикана от други токсични вещества МКБ G72.2 - изображение

Множество токсични агенти могат да предизвикат мускулни аномалии и са честа причина за миопатия, предизвикана от други токсични вещества.

Мускулното увреждане зависи от индивидуалната чувствителност, дозировката и афинитета на токсичното вещество към мускулната тъкан. Времето на експозицията също има основно значение.

Германият и неговите съединения предизвикват токсична миопатия, която се характеризира с повишена фосфатазна активност, вакуолизация и липидни натрупвания. Протича с мускулна слабост. Обикновено се наблюдават отклонения в митохондриалните ензими.

Еметинът е алкалоид, получен от ипекакуана, който се използва главно като средство за предизвикване на повръщане при остри отравяния. Той може да доведе до кожни промени, наподобяващи дерматомиозит, както и миопатия с кардиотоксичност. Промените са обратими, но възстановяването е бавно.

Миопатия може да възникне и при употреба на наркотици като кокаин, хероин, амфетамин. Тези вещества причиняват рабдомиолиза и компресивен синдром.

Толуенът присъства в бои, спрейове, разредители и домакински лепила и е доказано, че предизвиква рабдомиолиза в интоксикирани пациенти.

Змийската отрова също е миотоксична. Ухапванията от някои видове змии предизвикват рабдомиолиза. Те включват австралийска тигрова змия, тайпан, коралова змия, прерийна гърмяща змия и др. Тези змии произвеждат отрова, съдържаща пептиди, фосфолипази, или и двете, които увреждат мускулните мембрани. Това води до разрушаване на мускулните клетки.

Отровата на някои паяци и насекоми също е токсична за мускулната тъкан и предизвиква рабдомиолиза. Такива са арканзаска и хондураска тарантула, пчелата Vespa cincta, стършела Vespa affinis, африканска медоносна пчела и др.

Описани са случаи на миопатия след консумация на риба в района на Балтийско море. В срок от 24 часа се появява миалгия, последвана от рабдомиолиза и миоглобинурия. Токсинът, причиняващ заболяването никога не е бил идентифициран. Напоследък подобни случаи са докладвани в Съединените щати.

Независимо от вида на увреждащия агент, симптомите са сходни и включват болка и слабост в мускулите, които се развиват за кратък период от време. Може да има затруднено преглъщане, трудно ставане от седнало положение, сърдечни проблеми и др. Обикновено, пациентите с миопатия, предизвикана от други токсични вещества се подобряват бързо, след прекратяване на експозицията. Рядко симптомите могат да персистират дълго време. Понякога при ненавременно лечение, изходът може да бъде фатален.

Диагнозата се поставя въз основа на подробна анамнеза и физикално изследване. Важна диагностична стойност имат също кръвните изследвания, електромиографията, ядрено-магнитния резонанс. В някои случаи може да се наложи мускулна биопсия, за да се потвърди диагнозата токсична миопатия.

Лечението зависи от вида на токсичния агент.

4.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО