Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Болести на нервно-мускулния синапс и мускулите Myasthenia gravis и други увреждания на нервно-мускулния синапс

Myasthenia gravis и други увреждания на нервно-мускулния синапс МКБ G70

Myasthenia gravis и други увреждания  на нервно-мускулния синапс МКБ G70 - изображение

Myasthenia gravis и други увреждания на нервно-мускулния синапс се характеризират с патологична слабост на напречно-набраздената мускулатура.

Касае се за хронични автоимунни заболявания, характеризиращи се с различна степен на невромускулна слабост на волевите мускули на тялото.

Счита се, че заболяванията имат автоимунна патогенеза, но роля играят и заболявания на тимуса - тумори и възпалителни процеси. Доказана е ролята на някои инфекциозни агенти, като провокиращи фактори.

Нарушава се нервно-мускулното предаване, свързано с нарушения в постсинаптичната мембрана и намалено количество на ацетилхолинови рецептори. Това води до намаляване на ацетилхолиновото ниво и до поява на мускулна умора.

Името миастения гравис има гръцки произход и буквално означава "гробна мускулна слабост." С настоящите методи на лечение, обаче повечето случаи на миастения гравис не са "тежки", както подсказва името. В действителност, повечето хора с това заболяване имат нормална продължителност на живота.

В рубриката myasthenia gravis и други увреждания на нервно-мускулния синапс са разгледани:

Myasthenia gravis

Токсични увреждания на нервно-мускулния синапс

Вродена или придобита миастения

Други увреждания на нервно-мускулния синапс

Увреждане на нервно-мускулния синапс, неуточнено

3.8, 5 гласа

ВИДОВЕ Myasthenia gravis и други увреждания на нервно-мускулния синапс МКБ G70

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки