Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Увреждания на отделни нерви, нервни коренчета и плексуси Мононевропатия при болести, класифицирани другаде Други мононевропатии при болести, класифицирани другаде

Други мононевропатии при болести, класифицирани другаде МКБ G59.8

Други мононевропатии при болести, класифицирани другаде МКБ G59.8 - изображение

В рубриката други мононевропатии при болести, класифицирани другаде е разгледана мононевропатията при лепра (проказа).

Лепрата е хронична инфекциозна периферна невропатия, причинена от Mycobacterium leprae.

Подробна информация за проказа [болест на Hansen] можете да прочетете тук:

Самата проказа по своята същност е възпалителна невропатия.

Мононевропатиите са най-често срещаната форма на проказа. По-често се засягат нервите на горните крайници, в сравнение с тези на долните крайници. Най-често са засегнати лакътния нерв, медиалния нерв, радиалния нерв, общия фибуларен нерв и др. Често се наблюдава и множествен мононеврит.

Възпалителният процес води до задебеляване на нервите. Те стават увеличени и болезнени при палпация. След това се появяват сетивни и моторни нарушения в засегнатата област.

Клиничната картина зависи от вида на засегнатия нерв и протича с автономни, сетивни и моторни нарушения, предизвикани от възпалението и реактивната регенерация. Характерна е също силната болка, която се провокира от студ и емоции.

Изолираното засягане на лакътния нерв се среща в около 60% от случаите.

Засягането на задния тибиален нерв предизвиква анестезия, която може да бъде последвана от язва, деформация, с тежки дистрофични изменения на костите.

Сигурна диагноза се поставя единствено чрез биопсия от нерва. Сонографията и електромиографията са много полезни за ранната диагноза.

Лечението на други мононевропатии при болести, класифицирани другаде е насочено към основното заболяване.

2.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО