Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Увреждания на отделни нерви, нервни коренчета и плексуси Мононевропатия при болести, класифицирани другаде Диабетна мононевропатия (Е10-Е14ї с общ четвърти знак .4)

Диабетна мононевропатия (Е10-Е14ї с общ четвърти знак .4) МКБ G59.0

Диабетна мононевропатия (Е10-Е14ї с общ четвърти знак .4) МКБ G59.0 - изображение

Диабетна мононевропатия е неврологично нарушение, възникващо като усложнение на захарния диабет. Характеризира се със засягане на един специфичен нерв. Могат да бъдат засегнати нерви в лицето, тялото или крайниците. Състоянието обикновено настъпва внезапно. По-често се среща при  възрастните хора.

Подробна информация за захарен диабет можете да прочетете тук:

Високото ниво на кръвна захар уврежда нервните влакна. Причината за това не е напълно ясна. Вероятно роля играят комбинация от фактори, включително и сложното взаимодействие между нервите и кръвоносните съдове. Възниква увреждане на малките кръвоносни съдове, които доставят кръв на нервите. Понижената доставка на кръв води до демиелинизация на нервните клетки. В резултат на това се нарушава нервната проводимост. Понякога мононевропатията се дължи на компресия на нерва. Такъв вид диабетна мононевропатия е синдромът на карпалния тунел, който протича със скованост или изтръпване в пръстите на ръцете или на ръката, особено в палеца, показалеца, средния пръст, усещане за слабост в ръката. Други фактори, които могат да допринесат за възникването на диабетна мононевропатия включват:

  • възпаление на нервите, причинено от автоимунен отговор
  • генетични фактори, несвързани с диабет, които правят някои хора по-податливи на увреждане на нервите
  • пушенето и злоупотребата с алкохол увреждат нервите и кръвоносните съдове и значително увеличават риска от инфекции

Диабетната мононевропатия най-често засяга нервите на краката и ходилата.

В зависимост от засегнатите нерви, симптомите на диабетната мононевропатия може да варират от болка и скованост в крайниците до проблеми с чревния тракт, пикочните пътища, кръвоносните съдове и сърцето. При някои пациенти симптомите са леки, а при други - могат да бъдат мъчителни, инвалидизиращи и дори фатални. Често срещани симптоми са:

  • затруднено фокусиране на очите, двойно виждане или болка зад едното око
  • парализа на едната страна на лицето (парализа на Бел)
  • болка в пищяла или целия крак
  • болка в предната част на бедрото
  • болка в гърдите или корема

Диабетната мононевропатия обикновено се диагностицира въз основа на клиничната картина и физикалното изследване. По време на изследването се установява мускулната сила и тонус, сухожилните рефлекси, сетивността за допир, температура, вибрации. Други диагностични изследвания, които могат да се проведат включват: електромиография, сензорни тестове и др.

Лечението на диабетна мононевропатия се фокусира върху забавяне прогресията на основното заболяване, облекчаване на болката, лечение на усложненията и възстановяване на функцията. Необходимо е постоянно поддържане на оптимално ниво на кръвната захар, контрол на кръвното налягане, здравословно хранене, поддържане на здравословно тегло, спортуване, спиране на цигарите и алкохола. Назначават се болкоуспокояващи, нестероидни противовъзпалителни средства, антидепресанти.

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО