Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Увреждания на отделни нерви, нервни коренчета и плексуси Други мононевропатии Други уточнени мононевропатии

Други уточнени мононевропатии МКБ G58.8

Други уточнени мононевропатии МКБ G58.8 - изображение

В рубриката други уточнени мононевропатии са разгледани:

Невралгията на илиохипогастралния нерв - причинява се от компресия на нерва при преминаването му през напречните коремни мускули.

Най-честите причини за компресията на нерва включват наранявания, предизвикани от травма. Рядко състоянието може да възникне спонтанно.

Клиничната картина се представя с парестезии, пареща болка, изтръпване на кожата в коремната област над пубиса. Болката се влошава при изпъване на гръбначния стълб. Ако състоянието не се лекува, може да възникне прогресивен двигателен дефицит.

Физикалното изследване установява понижена сетивност и слабост на мускулите в предната коремна стена.

Парализа на феморалния нерв - води до дисфункция на нерва и загуба на двигателната и сетивната функция в някои част на краката.

Бедреният нерв се намира в крака и осигурява инервацията на мускулите на бедрото. Нервът се състои от множество влакна, наречени аксони, обградени от миелинова обвивка.

Изолираното увреждане на феморалния нерв се нарича мононевропатия.

Различни състояния, най-вече системни заболявания, могат да причинят изолирано увреждане на нерва. Други чести причини включват:

  • директна травма
  • продължителен натиск върху нерва
  • исхемия

Симптомите включват сетивни промени в бедрото, коляното или крака, мравучкане, парене и болка. Често има слабост в коляното и крака, включително и затруднения при ходене и слизане по стълби.

Невралгия на илиоингвиналния нерв - причинява се от притискане или компресия на нерва.

Причините за състоянието могат да бъдат бременност, хирургични манипулации, анатомични аномалии, продължително каране на колело.

Заболяването протича с болка, която се засилва при сядане. Други симптоми включват изтръпване в гениталната област, фекална и уринарна инконтиненция.

Диференциална диагноза се прави с далеч по-честите хроничен простатит, синдром на хроничната тазова болка и цистит.

Невропатия на диафрагмалния нерв - може да бъде причинена от лезии по цялото протежение на нерва. Касае се за парализа на нервус френикус.

Етиологичните фактори включват: злокачествени новообразувания, ятрогенна травма, проникващо нараняване, компресия, невромускулни заболявания, възпаление, пневмония, емпием и плеврит, аортна аневризма и др.

Клиничната картина зависи от основната причина за състоянието. Едностранната парализа обикновено протича безсимптомно. При двустранна парализа, пациентите обикновено съобщават за диспнея и ортопнея. Нарушава се дихателната функция. Симптомите се изострят в легнало положение.

В някои случаи диагнозата на други уточнени мононевропатии е очевидна и се поставя въз основа на анамнезата и физикалното изследване. Въпреки това понякога се налага използването на други диагностични методи като електромиография, тестове за нервната проводимост и образни изследвания.

Лечението на други уточнени мононевропатии започва с промяна в начина на живот на пациентите и лечение на основното заболяване. При необходимост се назначават симптоматични средства, витамини, физиотерапия, масаж, нервен блок или хирургична декомпресия на нерва.

3.3, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други уточнени мононевропатии МКБ G58.8

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО