Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Увреждания на отделни нерви, нервни коренчета и плексуси Други мононевропатии Междуребрена невропатия

Междуребрена невропатия МКБ G58.0

Междуребрена невропатия МКБ G58.0 - изображение

Междуребрената невропатия е рядко срещано неврологично състояние, причиняващо болка по хода на междуребрените нерви.

Междуребрените нерви излизат от гръбначния мозък и се разполагат под ребрата, заедно с вена и артерия. Тези нерви инервират мускулите на гръдния кош, кожата и гръдната кухина.

Причините за междуребрена невропатия могат да бъдат увреждане, притискане или възпаление на интеркосталните нерви, предизвикани от голям брой заболявания и състояния. Най-често това са наранявания или възпалителни процеси на нервите, мускулите, хрущялите и сухожилията в гръдния кош и средната част на гръбначния стълб. Чести причини са също бременност, тумори, операции, херпес зостер и др.

Междуребрената невропатия протича с епизоди на остра или тъпа и постоянна болка в гръдния кош, която се разпространява по хода на нервите. Болката често се описва като пробождаща, остра, дълбаеща, опасваща гърдите. Обикновено се усилва при резки движения като кашляне или смях, вдигане на тежки предмети, усукване или завъртане на торса. Други симптоми могат да бъдат коремна болка, треска, сърбеж, скованост, болки в ръката, рамото или гърба, ограничена подвижност на раменния пояс, изтръпване.

В някои случаи интеркосталната невралгия може да доведе до тежка, инвалидизираща болка, която пречи на пациента да се движи и диша ефективно.

Диагнозата на междуребрената невропатия може да бъде трудна. Състоянието може да имитира голям брой други заболявания, протичащи с болка в гърдите. Снема се подробна анамнеза и неврологично изследване. При неусложнена интеркостална невралгия допълнителни изследвания не са необходими. При по-трудни случаи се използват рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс.

Интеркосталната невралгия може да отзвучи спонтанно, но в някои случаи се налага лечение. Медикаментозното лечение включва: нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен, напроксен, индометацин. Те помагат за намаляване на възпалението и болката. Прилагат се още антидепресанти, антихистамини. При инфекция с херпес зостер се назначават ацикловир (Zovirax) и фамцикловир (Famvir). Антивирусните лекарства могат да намалят тежестта и продължителността на симптомите. Кортикостероидите могат да намалят риска от развитие на постхерпесна невралгия. Приложение намира инжектирането на локален анестетик или кортикостероид около засегнатите междуребрени нерви. Някои допълнителни методики като акупунктура, физиотерапия и масаж, могат значително да подобрят състоянието на пациента.

Усложненията на нелекувана или лошо лекувана междуребрена невропатия варират, в зависимост от основното заболяване, разстройство или състояние. Най-честите усложнения включват:

  • хипоксия (ниски нива на кислород в кръвта), поради затрудненото дишане
  • постоянна скованост и намален обхват на движенията в торса или раменете
  • пневмония
  • невралгия
  • дихателна недостатъчност и респираторен арест
3.4, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Междуребрена невропатия МКБ G58.0

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО