Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Увреждания на отделни нерви, нервни коренчета и плексуси Мононевропатии на долен крайник Мононевропатия на долен крайник, неуточнена

Мононевропатия на долен крайник, неуточнена МКБ G57.9

Мононевропатия на долен крайник, неуточнена МКБ G57.9 - изображение

Мононевропатия на долен крайник, неуточнена представлява патология, засягаща един единствен периферен нерв на долния крайник.

Увреждането на нерва може да настъпи във всяка точка по дължината му от гръбначния мозък, като част от лумбалния сплит, до крайните му клонове. Като цяло се касае за нервна увреда, дистално от лумбосакралния сплит.

Причините за мононевропатиите могат да бъдат:

  • компресия
  • директна травма
  • исхемия
  • възпаление
  • интоксикация
  • генетични заболявания
  • метаболитни заболявания
  • авитаминоза

Компресията на нерва води до демиелинизация. В резултат на това се нарушава нервната проводимост в съответната област. Острата компресия може да доведе до блокиране на проводимостта, а хроничната - само до забавяне в проводимостта. Когато компресията е тежка, настъпват исхемични промени, които увреждат вторично аксоните. При възникване на увреждане на аксоните, възстановяването е по-бавно и по-продължително и не може да бъде пълно.

Клиничната картина се представя със слабост на крайника, болка, нарушена сетивност. Наблюдава се скованост, тремор, нарушена походка. Може да има и мускулни крампи или мускулни потрепвания.

Диагнозата на мононевропатия на долния крайник, неуточнена обикновено се поставя чрез анамнезата и физикалното изследване. Чрез електромиография се изследва нервното провеждане и може да бъде установена точната локализация и вида на увредата. Използват се и образни изследвания.

Повечето мононевропатии на долен крайник се повлияват добре от консервативно лечение. Необходима е почивка и премахване на етиологичния фактор. Физиотерапията е полезна за възстановяване на функцията на крака. Назначават се нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), аналгетици, трициклични антидепресанти, антиконвулсанти, витамини. При липса на ефект от консервативното лечение, се преминава към оперативна интервенция.

3.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО