Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Увреждания на отделни нерви, нервни коренчета и плексуси Мононевропатии на долен крайник Други мононевралгии на долен крайник

Други мононевралгии на долен крайник МКБ G57.8

Други мононевралгии на долен крайник МКБ G57.8 - изображение

В рубриката други мононеврлагии на долен крайник е разгледан т.нар. междупръстов невром на долен крайник. Касае се за болезнен растеж на съединителна тъкан в предната част на стъпалото.

Точната причина за състоянието не е известна. Някои изследвания показват, че междупръстовият невром се дължи на подуване и разрастване на фиброзна тъкан в един от малките нерви на крака. Предполагаемите етиологични фактори включват повтарящи се травми на нервите в тази област.

Наблюдават се дегенеративни и фиброзни промени в общия дигитален нерв, в близост до неговата бифуркация.

Симптомите се дължат на възпалението на нервите, намиращи се в пространствата между пръстите и обикновено са неспецифични. Наблюдава се невралгична болка в крака или в междупръстното пространство, изтръпване на пръстите, промени в цвета на кожата. Болката се засилва по време на ходене, а понякога и през нощта. Облекчава се след премахване на обувките. Оплакванията най-често са локализирани между втория и третия пръст.

Състоянието може да остане недиагностицирано в продължение на много години. Диагнозата се поставя на базата на анамнезата, физикалното изследване, изследването на нервната проводимост. Облекчаването на болката след инжектиране на локален анестетик подкрепя диагнозата. Рядко се използват и някои образни изследвания.

Лечението на други мононевралгии на долен крайник може да бъде консервативно и хирургично. Пациентите се съветват да избягват тесни и високи обувки. Болката се третира с локално инжектиране на кортикостероид или анестетик. Ако симптомите персистират, независимо от проведеното консервативно лечение, се преминава към хирургична интервенция.

4.3, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО