Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Увреждания на отделни нерви, нервни коренчета и плексуси Мононевропатии на долен крайник Парестетична мералгия

Парестетична мералгия МКБ G57.1

Парестетична мералгия МКБ G57.1 - изображение

Парестетична мералгия или Синдром на страничния кожен нерв на бедрото представлява изтръпване или болка в областта на външната част на бедрото, които не са причинени от травма, а от увреждане на нерв, който се простира от бедрото до гръбначния стълб.

Уврежданията на страничния кожен нерв най-често се дължат на заклещване или компресия при преминаването му между илиума и ингвиналния лигамент. По-рядко нерва може да бъде увреден от други анатомични или абнормни структури, както и от диабетна полиневропатия. Дългото стоене в изправено положение или тежкото физическо натоварване на крака също увеличават налягането върху ингвиналното сухожилие и може да причинят притискане на нерва.

Клиничната картина протича с болка по външната страна на бедрото, която може да бъде провокирана от наддаване на тегло, неудобно бельо или облекло, колани, които оказват натиск върху нерва. Обикновено болката е остра и се излъчва към гръдния кош или в областта на слабините, бедрото и коляното. Понякога може да има и болка в коляното. Пациентите съобщават за парене, мравучкане и изтръпване в засегнатата област. Чувствителността е по-висока при леко докосване, отколкото при силен натиск. Наблюдава се повишена чувствителност към топлинни дразнители.

Диагнозата се основава до голяма степен на данните, получени при разпита на пациента. Прави се сравнително изследване на сетивността на здравия и болния крак. Може да се наложи изследване на корема и таза, за да се изключат патологични състояния в тези области. Чрез електромиография се установява нервната проводимост. Могат да бъдат необходими рентгенография (за изключване на костни увреждания), компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс (за изключване на туморни процеси).

Лечението на парестетична мералгия варира. В повечето случаи най-доброто лечение е премахване на причината за компресията, чрез промяна в стила на живот на пациента, в комбинация с медикаменти срещу възпалението и болката. Обикновено лечението отнема няколко седмици до няколко месеца, в зависимост от степента на увреждане на нерва. Препоръчва се носенето на свободни дрехи, намаляване на физическата активност. Острата болка може да изисква абсолютна почивка на легло.

Назначават се:

  • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) - за намаляване на възпалението и болката
  • наркотични обезболяващи - ако болката пречи на съня на пациента
  • масаж - за да се намали напрежението в мускулите на седалището

Устойчивите и тежки случаи може да изискват оперативна декомпресия на нерва, или в краен случай - резекция на нерва.

3.9, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Парестетична мералгия МКБ G57.1

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО