Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на нервната система Увреждания на отделни нерви, нервни коренчета и плексуси Мононевропатии на горен крайник Други мононевропатии на горен крайник

Други мононевропатии на горен крайник МКБ G56.8

Други мононевропатии на горен крайник МКБ G56.8 - изображение

Хроничните нервни увреди на горния крайник могат да доведат до тежка инвалидизация. Травмите на периферните нерви са често срещани, включително фрактури, размествания, разкъсвания, ампутация. Пациентите обикновено са в млада възраст.

Други мононевропатии на горен крайник включват т.нар. междупръстов невром на горен крайник, който може да наруши функцията на целия крайник. Най-често невриномът се свързва с директна травма на нервите. Въпреки, че може да възникне във всички нерви, само тези, съдържащи сетивни влакна, стават болезнени.

Междупръстовият неврином на горен крайник е доброкачествен неврином на междупръстовия палмарен нерв, най-често на второто и третото междупръстово пространство.

Клиничната картина протича със силна болка, която продължава кратко. Характерът на болката варира в широки граници при различните индивиди. Някои пациенти съобщават за стрелкаща болка, засягаща съседните половини на два пръста. Може да има също парене, изтръпване, мравучкане и парестезии.

Микроскопски засегнатият нерв е значително увреден с обилна концентрична периневрална фиброза. Артериолите са удебелени, понякога са налице запушвания от тромби.

Въпреки че невриномът е лезия на меките тъкани и не се визуализира чрез стандартна рентгенография, тя е първата стъпка в изграждане на диагнозата. Чрез нея се изключват други заболявания и състояния като артрит, фокални костни лезии и др. Приложение имат също ултразвуковото изследване и ядрено-магнитния резонанс.

Лечението на други мононевропатии на горен крайник може да бъде консервативно и оперативно. Кортикостероидите, приложени инжекционно, са широко използвани при лечението на невринома. Те облекчават възпалението и облекчават симптомите. При някои пациенти, обаче възпалението и болката се появяват отново след няколко седмици или месеци, а кортикостероидите могат да се използват само ограничен брой пъти, тъй като причиняват прогресивна дегенерация на сухожилните тъкани. Склерозиращите инжекции с алкохол са достъпна алтернатива, ако споменатите подходи нямат ефект. Алкохолът се инжектира директно в невринома. Друг лечебен метод е радиочестотната аблация. Процедурата се извършва под ехографски контрол. Ако тези процедури са неуспешни, пациентите се подлагат на оперативно лечение - невректомия (отстраняване на засегнатата част от нервната тъкан).

3.4, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други мононевропатии на горен крайник МКБ G56.8

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО